Person byter luftfilter på en värmepump
Ta hand om din värmepump så håller den längre.

Så tar du hand om värmepumpen – 6 smarta tips

Om du installerar, använder och underhåller din värmepump på rätt sätt kan den hålla under hela sin förväntade levnadstid. Och ofta längre. Här får du 6 tips på hur du smartast använder din värmepump.

1) Låt värmepumpen jobba

För att värma upp hemmet effektivt och få en jämn innehållstemperatur bör du låta bli att stänga av och slå på värmepumpen. Om du tycker att värmepumpen har varit lite för effektiv kan du med fördel istället reglera temperaturen till någon grad lägre. Men undvik att slå av den helt och hållet. Vid full omstart kräver värmepumpen mer energi, och då sparar du mindre energi för din uppvärmning.

2) Ställ inte in för hög temperatur

Du bör inte heller ställa in temperaturen högre än så varmt du vill ha det hemma. Att ställa in en högre temperatur innebär inte att det kommer att bli varmare snabbare. Det innebär däremot att uppvärmningen blir mindre energieffektiv. Värmepumpar har termostater och är konstruerade för att uppnå rätt temperatur på det mest energieffektiva sättet.

3) Korrekt installation

Fungerar värmepumpen inte som den ska? Om du har köpt en värmepump av god kvalitet ska det inte vara något fel på själva pumpen. Kontakta därför de som har installerat värmepumpen för att se om det är där felet ligger.

Det rekommenderas att du låter din värmepumpsleverantör även installera pumpen. Då slipper du hamna i en situation där det är oklart vem som ansvarar för att värmepumpen inte fungerar, medan du inte får den hjälp du behöver.

4) Rensa filtret

Hur ofta du bör rensa värmepumpens filter beror på flera faktorer, bland annat inomhusklimatet och var pumpen är placerad. En golvmodell drar åt sig mer damm än en väggmodell. Kolla regelmässigt så ser du hur ofta du behöver rensa filtret i din värmepump.

Läs också: Service, underhåll och rengöring av värmepumpar

Tillverkarna rekommenderar allt från varje månad till var sjätte månad. Filtret bör rengöras med dammsugare eller torkas av med en fuktig trasa. Kom ihåg att en värmepump som har ett filter fullt med damm kräver mer energi för att ge samma värme som en dammfri värmepump.

5) Automatiskt läge

Du bör undvika att låta värmepumpen arbeta i automatiskt läge. Detta kan vara särskilt problematiskt för luftvärmepumpar, eftersom de kan användas till både uppvärmning och nedkylning. Om du har pumpen inställd på automatiskt läge på vintern och kompletterar med att sätta på en ugn eller elda i vedspisen, riskerar du att värmepumpen börjar svalka istället för att värma upp.

6) Håll utedelen ren

Värmepumpens utomhusdel bör hållas fri från snö, damm, löv och smuts. Här spelar utedelens placering stor roll. För att skydda värmepumpens utomhusdel bör du skaffa ett värmepumpsskydd. Om utedelen skulle vara full av skräp bör du inte spola av den med trädgårdsslangen. Då riskerar du att förstöra den.

Få offerter på värmepumpar

Vi samarbetar med ett stort antal lokala värmepumpsföretag som både levererar och installerar. Innan du köper en värmepump bör du jämföra offerter från flera företag. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret. Det tar inte längre tid än en minut.

Där kan du berätta om dina behov och få expertråd inför ditt köp. Helt gratis.

Få offerter på värmepumpar