Kundservice

Här hittar du svar på dina undringar om tjänsten Värmepump.se, samt svar på vanliga frågor inför installationen av en värmepump.

Allmänt


Hur fungerar Värmepump.se?

Värmepump.se är en offerttjänst där du enkelt får kontakt med upp till tre intresserade installatörer av värmepumpar nära dig. Att installera värmepump är ett stort inköp och genom att jämföra erbjudanden från flera företag säkerställer du att du inte betalar för mycket. Installatörerna vet att de konkurrerar med andra och ger dig sina bästa erbjudanden.

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret. Vi väljer då ut de installatörer som är mest intresserade av att få dig som kund. De kontaktar dig och du kan sedan tacka ja till ett erbjudande, eller tacka nej till alla. Tjänsten har inga bindningar och är helt kostnadsfri.

De värmepumpsinstallatörer som har anslutit sig till Värmepump.se betalar oss en summa för att få dina kontaktuppgifter. Varken de eller vi använder dina kontaktuppgifter till något annat än att ge dig endast ett erbjudande på hemlarm. Tjänsten följer alla de regler om integritetsskydd och hantering av personuppgifter som finns.

Kostar det något att använda Värmepump.se?

Värmepump.se är en gratistjänst utan bindningar. Det enda det kostar dig är några minuter av din tid.

Värmepumpsföretagen betalar en fast summa för att få ta del av din förfrågan och möjlighet att konkurrera om dig som potentiell kund. Det gör att vi kan hålla det enkelt och kostnadsfritt för dig att få bra erbjudanden.

Jag vill bara jämföra priser på värmepumpar, varför måste jag få erbjudanden på installation också?

I Sverige är det förbjudet att själv installera en värmepump eftersom man behöver vara certifierad för att få hantera köldmedier. Därför väljer vi att endast erbjuda paket med värmepump inklusive installation. Detta är den rakaste vägen att gå för dig som vill lösa ditt behov av en värmepump.

I direktkontakten med installatörer nära dig får du en samlad prisbild av vad pumpen och arbetet kostar. Installatörerna har ofta även avtal med tillverkare av värmepumpar, vilket kan pressa priset. Att som privatperson jämföra prislistor på själva värmepumpen blir därför inte så givande.

Vilka står bakom Värmepump.se?

Värmepump.se är helt oberoende av branschens aktörer. Vi är varken knutna till någon installatör eller branschorganisation. Värmepump.se är endast en marknadsplats där köpare och säljare kan mötas.

Tjänsten drivs av företaget Nettbureau som har liknande verksamhet i hela Skandinavien och delar av Europa. I Sverige driver vi bland annat tjänster som Larm.se, Solceller.nu, El.se och Mäklare.se. Liknande tjänster driver vi i till exempel Norge, Danmark och Spanien. Med över 10 års erfarenhet och ett egetutvecklat datahanteringssystem kan du känna dig trygg med att använda Värmepump.se.

Läs mer: Om Värmepump.seDin förfrågan på Värmepump.se


Jag har skickat in en förfrågan och fått besked om att installatörer ska kontakta mig, men jag har inte hört något från någon. Vad ska jag göra?

Normalt tar det 1-2 dagar innan företagen kontaktar dig. Om du inte har blivit kontaktad av någon installatör efter 2 arbetsdagar, kan du e-posta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så undersöker vi vad som har hänt.

Varför får jag bara erbjudanden från ett företag? Då kan jag ju inte jämföra!

Normalt sett blir du kontaktad av flera installatörer (dock maximalt 3 stycken). Ibland blir det inte så, vilket beror på att vi just då inte har tillräckligt många värmepumpsfirmor som har möjlighet att ta sig an din förfrågan. Det kan hända att endast ett företag kontaktar dig. Du kan också få besked om att vi inte kunde hitta någon alls som passar dina behov.

Det är flera samverkande faktorer som påverkar detta. Många värmepumpsinstallatörer är bara aktiva inom specifika geografiska områden eller tar sig bara an vissa typer av värmepumpar.

Försök gärna igen efter någon månad. Då kan flera företag som passar dig ha anslutit sig till tjänsten.

Jag vill inte bli uppringd. Kan jag få skriftliga erbjudanden?

Om du bara är intresserad av skriftliga erbjudanden, kan du skicka e-post till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta detta, så informerar vi installatörerna. Då får du endast erbjudanden via e-post eller sms.

Jag ångrar att jag skickade in en förfrågan. Vad ska jag göra?

Om du har skickat in en förfrågan, men av något skäl ångrar dig, kan vi givetvis hjälpa till. Skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så stryker vi din förfrågan. Du kommer då inte att bli kontaktad av någon.

Jag vill inte ha kontakt med en eller flera av de installatörer som ni uppgivit ska kontakta mig. Kan ni stryka den/dem?

Även om du redan har eller har haft kontakt med något av värmepumpsföretagen, är det stor chans att du får ett bättre erbjudande när de vet att du jämför med konkurrenterna.

Om du trots allt inte vill bli kontaktad av specifika företag kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta det, så stryker vi förfrågan till dem.

Måste jag använda en installatör via Värmepump.se om jag har använt tjänsten?

Nej, du är aldrig bunden till någonting när du använder Värmepump.se.

De erbjudanden du får kommer från seriösa installatörer i ditt närområde och det är ofta tillräckligt för att hitta rätt, men det står dig fritt att även kontrollera med andra företag.

Hjälper ni mig att välja installatör?

Nej, vi är en oberoende marknadsplats för värmepumpstjänster. Vi kan inte lägga oss i processen mellan dig och installatörerna.

Däremot är Värmepump.se en bra hjälp på vägen. Du får på ett enkelt sätt kontakt med installatörer som är genuint intresserade av att hjälpa dig installera en värmepump. Diskutera dina behov med dem, jämför deras lösningar och gör ditt val.

Läs mer: Tips inför köpet av en värmepump

Hur väljer jag installatör?

Inget företag tycker det är konstigt att du jämför flera och väljer ett av dem. Det är helt normalt. Om en värmepumpsinstallatör förstår att du inte jämför kan priset plötsligt bli högre.

Låt upp till tre installatörer kontakta dig för ett förutsättningslöst samtal om dina behov och möjliga lösningar. När du jämfört dem brukar ett bra val utkristallisera sig. Var noga med att kontrollera att allt ingår om du får en offert.Frågor om tjänstens omfattning


Jag vill inte ta emot erbjudanden, jag vill bara kunna jämföra priser på värmepumpar, hur gör jag då?

Att jämföra prislistor från tillverkarna av värmepumpar utan installation är inte så meningsfullt eftersom du kommer att behöva hjälp med installationen också. Då det är många faktorer som påverkar installationen går det inte att publicera priser, annat än mycket översiktligt. Det bästa är därför att låta flera installatörer ge dig en offert. Då ser du vad som kostar och kan jämföra priserna på ett rättvist sätt.

Läs mer: Så hittar du bäst pris på din värmepump

Kan jag använda Värmepump.se för att sälja en värmepump?

Om du driver ett företag och har ackrediteringarna som krävs för att installera värmepumpar, kan du ansluta dig till vår tjänst: Anslut ditt företag.Integritetsfrågor


Kan jag få erbjudanden utan att fylla i formuläret?

Att fylla i formuläret är tyvärr den enda möjligheten för att vi ska kunna matcha ihop dig och intresserade installatörer. Vi är dock mycket noga med integritetsskyddet. Läs mer i vår dataskyddspolicy.

Varför måste jag dela med mig av personuppgifter?

Det är för att du ska kunna få personliga erbjudanden. Det är så många faktorer som påverkar en installation av värmepump, så det går inte att få erbjudanden baserat på till exempel endast adressen. Därför behöver företagen dina kontaktuppgifter. Den övriga information vi ber om i formuläret behöver vi för att kunna välja ut rätt installatörer för att lösa dina behov. Läs gärna mer i vår dataskyddspolicy.

Hur hanterar ni integritetsfrågor, GDPR och radering av data?

Du som använder Värmepump.se kan vara trygg med att informationen du fyller i inte används till något annat än att ge dig erbjudanden på värmepumpar inom 30 dagar. Informationen om dig kommer inte att användas till något annat eller spridas.

Vi följer noga reglerna om datalagring i GDPR. Om du önskar att all information om dig raderas omedelbart, kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så ser vi till att så sker.

Kommer ni att skicka reklam till min e-post? Lägger ni till mig på en mailinglista?

Vi har inga e-postlistor och skickar inte ut någon form av marknadsföring via e-post. Givetvis delar vi heller inte din e-postadress med någon annan.

Det enda e-postmeddelande du kommer att få ifrån oss är det som bekräftar att du har skickat in formuläret. Du kommer inte att höra ifrån oss mer.

Om du använder Gmail kan det hända att du ser annonser i din inbox. Det kan se ut som att vi skickar något till dig, men det är helt enkelt en annonsplacering som Google använder sig av. Värmepump.se betalar ibland för annonser och då kan det hända att vi dyker upp där. Det är tyvärr inte möjligt att förhindra detta.

För att undgå att exponeras för annonser i din inbox kan du säkerställa att du har delat upp den enligt Googles standardinställningar (Primär, Social, Kampanj). Då slipper du störas av annonser i din primära inbox. Läs hur du gör.Vanliga frågor om värmepumpar


Vilken typ av värmepump ska jag välja?

Luftvärmepump, bergvärmepump, luft-vattenvärme eller kanske sjövärme? Vilken sorts värmepump som passar dig och din bostad bäst beror flera olika faktorer: bland annat geografi, geologi samt förstås bostadens och plånbokens storlek.

Här kan du läsa mer: Olika typer av värmepumpar – vilken ska jag välja?

Vad kostar en värmepump?

Det beror på många olika faktorer. Främst vilken typ av värmepump du vill ha (luftvärmepump, bergvärmepump etc.), men också var och hur stor du bor exempelvis. För att få den bästa prisbilden bör du fylla i formuläret och därigenom få prisuppgifter anpassat till din bostad direkt från installatörerna. Men för att få "ett hum" kan du också läsa vår översiktsartikel:

Läs mer: Prisbilden för olika värmepumpar

Behöver en värmepump service?

Att ge din värmepump översyn är en god idé. Den centrala frågan är på vilken nivå. För en enklare luftvärmepump kan det räcka att hålla filtren rena och i övrigt följa pumpens funktion över tid. Kontakta en fackman om den fungerar sämre.

För mer avancerade pumpar som ska hålla i decennier kan det vara värt att teckna ett serviceavtal. Se dock till att det är seriösa aktörer som ser över din värmepump. Läs mer i vår artikel:

Läs mer: Service och underhåll av värmepumpar

Värmepumpen har gått sönder, vem ska jag kontakta?

Värmepump.se kan tyvärr inte hjälpa dig med akut service av en värmepump.

Kontakta i första hand det företag som installerade värmepumpen. Du bör dock även kolla med försäkringsbolaget. Du kan nämligen få ersättning för reparationen om du använder dig av en reparatör som de kan godkänna.

Vad betyder SCOP-värde och alla andra värmepumpsrelaterade begrepp?

Värmepumpar är en teknisk lösning som inbegriper många tekniska termer. Även som konsument träffar man på dessa. Vår ordlista kan då hjälpa till att förstås åtminstone vad begreppen betyder på ett grundläggande plan. Det kan hjälpa dig att sedan värdera påståenden som görs av säljare och installatörer.

Läs mer: OrdlistaÖvrigt


Här ovan finns inget svar på min fråga. Vad gör jag?

E-posta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så återkommer vi med svar.