Värmepump

Artiklar om värmepumpar och uppvärmning

Att välja rätt värmepump för dig och ditt hus är inte alltid enkelt. Och vad behöver man egentligen veta om värmepumpar innan man bestämmer sig för en? Här kan du läsa mer om de olika sorternas värmepumpar, hur de fungerar och vad du bör tänka på när du ska köpa en värmepump.

Hoppa till en kategori direkt:

Så funkar det | Inför köpet | Tips och vägledning

Så funkar det

Närbild på en luftvärmepumps inne-enhet.
Så här fungerar en värmepump

Med de temperaturer vi har i Sverige behöver vi ofta hålla hemmet varmt. Många väljer att göra det med en värmepump. Då kan man minska kostnaden för uppvärmning och förbättra inomhusklimatet. Men hur fungerar en värmepump egentligen?

Bild på olika värmepumpstyper, bland annat luftvärmepump och bergvärmepump.
Olika typer av värmepumpar – vilken ska jag välja?

Vad som i huvudsak skiljer olika värmepumpar åt är vilken källa de tar värmen från. Det finns dock prisskillnader och vissa sorter kan lämpa sig bättre för just dig. Här kan du läsa mer om olika värmepumpar.

Illustrerad genomskärning av jordlagren i marken.
Markvärme – låt underjorden stå för värmen

Att hämta värme ur marken med en värmepump är ett stabilt alternativ till att använda luften för att hämta värme. Installationskostnaden är högre, men har du ett stort hus är det ofta den bästa lösningen – och du kan tjäna in pengarna relativt snabbt.

Centralenhet för bergvärme i en tvättstuga.
Bergvärme – klimatsmart och ekonomiskt

Genom att utnyttja solenergi lagrad i berggrunden kan ditt hushåll göra stora energibesparingar. Bergvärme är ett ekonomiskt och miljövänligt energialternativ som nästan sköter sig själv. Bergvärme påverkas varken av årstider eller väder och kan därför hålla en jämn temperatur året om.

Värmepump med två innedelar.
Värmepump med två innedelar

Om du ska installera en luftvärmepump bör du fundera på om du ska ha en eller flera innedelar. Värmepumpsvarianten med två eller fler innedelar kallas för multisplit. Flera värmekällor hjälper till att hålla en varm och jämn inomhustemperatur och är fördelaktigt om du har en stor bostad med många rum.

Inför köpet

En värmepump intill en husfasad framför en snötäckt gräsmatta.
7 tips till när du ska köpa värmepump

Dags för en värmepump? En värmepump är en stor investering och det finns mycket att ta hänsyn till. Vi har därför sammanställt det allra viktigaste att tänka på innan du bestämmer dig för vilken värmepump som passar bäst i ditt hem. Här är de allra viktigaste tipsen inför ditt köp.

Bildcollage med en sparbössa med mynt, en stuga och ett glatt par.
Så hittar du bäst pris på din värmepump

Priset är en avgörande faktor när du ska välja värmepump. I den här artikeln går vi igenom prisbilderna för olika typer av värmepumpar och ger tips om hur du hittar bäst och billigast värmepump. Tänk på att du måste kartlägga dina behov ordentligt för att hitta den mest prisvärda lösningen.

En person tittar på sina energikostnader i en smart telefon.
10 skäl till att skaffa en värmepump

För de allra flesta är uppvärmning den största kostnaden på elräkningen. Med en värmepump kan den kostnaden minskas rejält. Men det är inte bara för ekonomins skull en värmepump är bra. Vi listar 10 skäl till varför du bör skaffa dig en värmepump.

Äldre villor som kan använda bidraget för energieffektivisering.
Så får du bidrag för energieffektivisering

En ny värmepump kan kännas som en dyr investering, men faktum är att du kan få bidrag som snabbt gör det billigare. Bidraget för energieffektivisering får dessutom kombineras med ROT-avdraget.

Ett fruset bostadsområde på en solig vinterdag.
Rotavdrag för värmepump – så funkar det

När du installerar en ny värmepump gäller rotavdraget. Om du har rätt till rot minskar arbetskostnaden med 30 procent. Här förklarar vi reglerna och ger exempel på hur mycket du kan spara.

Certifierad kyltekniker installerar luftvärmepump.
Kan man installera luftvärmepump själv?

Vem får egentligen installera en luftvärmepump och kan man utföra installationen på egen hand? Så här säger lagen.

Värmepump i golvmodell.
Värmepump – golvmodell eller väggmodell?

Ska man välja en golvmodell eller en väggmodell när man köper luftvärmepump? Det är en vanlig fråga, och det korta svaret är att det beror på. Här kan du läsa mer i detalj om vilka för- och nackdelar de två typerna har, och vad som skiljer dem åt.

Kvinna som undersöker och jämför värmepumpar.
Bäst-i-test: Här är värmepumparna med bäst testresultat

Värmepumpen är en stor investering och självklart vill du göra rätt val. I den här artikeln listar vi de värmepumpar som har fått bäst resultat i oberoende tester. Vi går också igenom relevanta energi- och kvalitetsmärkningar.

Två små modellhus i en vattenpöl på en gräsmatta.
För vem passar jordvärme?

Med en jordvärmepump går det att spara både på ekonomin och miljön. Men vem passar jordvärme bäst för? Det finns många olika uppvärmnings­alternativ och det är inte alltid lätt att välja utifrån behov. Därför får du här en inblick i huruvida jordvärme kan löna sig för dig och din bostad.

Bildcollage av ett garage med en värmepump och en glad bilmekaniker.
Värmepump till garaget – välj rätt sort

Funderar du på att installera en värmepump i garaget? Många tillbringar gärna tid där. Kanske använder man verkstaden, mekar med bilen och låter timmarna gå. Med en värmepump i garaget balanseras både temperaturen och luftfuktigheten. Men vilken värmepump passar bäst?

Tips och vägledning

Person byter luftfilter på en värmepump.
Så tar du hand om värmepumpen – 6 smarta tips

Om du installerar, använder och underhåller din värmepump på rätt sätt kan den hålla under hela sin förväntade levnadstid. Och ofta längre. Här får du 6 tips på hur du smartast använder din värmepump.

Bilden visar ett värmepumpsskydd utanpå ett hus.
Värmepumpsskydd – populärt bland husägare

Allt fler villaägare väljer värmepumpar, men många tycker att pumpens utomhusdel kan vara en störande del av fasaden. Därför väljer många att täcka värmepumpen med ett värmepumpsskydd, även kallat värmepumps­hus.

En person använder skruvmejsel på en värmepump.
Service och reparation av värmepumpar – så gör du

Även om värmepumpar till stor del "sköter sig själva" måste du då och då ge pumpen lite uppmärksamhet. Enkla underhållsåtgärder kan du göra själv, men med ett serviceavtal ökar du chansen att din pump håller längre. Om värmepumpen går sönder ska du se upp för oseriösa reparatörer.