Luftkonditionering/AC med värmepump
Skön vintervärme och svalkande kyla på sommaren? Check. Med en värmepump får du behaglig temperatur i hemmet året om. Den kan nämligen även fungera som luftkonditionering.
Fyll i formuläret för att få erbjudanden på luftkonditionering och aircondition (AC) för hemmet via värmepump. Tjänsten är helt gratis.
Spara pengar.
Minska dina energikostnader med upp till 75 % och spara 11 000 kronor om året. Både smart och billigt, alltså.
Snabbt och smidigt.
Det tar bara en minut att fylla i formuläret. Sen får du offerter från lokala företag som installerar din nya värmepump.
Gratis. Utan bindning. Enkelt.
Tjänsten kostar dig ingenting. Du kan också välja att tacka nej till de offerter du får. Mycket enklare blir det inte.
Skön kyla på varma sommardagar
Den svenska sommaren kan, med lite tur, bli varm. Ibland nästan olidligt varm. Och med riktigt varma sommarkvällar kommer sömnproblem. För nog sover du allt bättre och mer bekvämt med lägre grader och härlig svalka i sovrummet.
De flesta värmepumpar kan både kyla och värma hemmet. Det enda som krävs för att värmepumpen ska kyla istället för värma är att processen inuti pumpen omvänds. När vintern sedan närmar sig är det bara att ställa om värmepumpen till värmedrift igen.
Kyla med luftvärmepump
När en luftvärmepump, eller luft-luftvärmepump, används i kyldrift hämtar den värme från inuti ditt hem. Det sänker temperaturen i värmepumpens innedel, för att sedan blåsa ut komfortkyla i huset.
Kylfunktionen bidrar också till att filtrera luften från damm, pollen och andra små partiklar som det är gott om på sommaren. Därför får du även friskare luft.
Om du vill ha jämnare kylfördelning i hela huset kan du välja en multisplit-värmepump. Det innebär att din luftvärmepump har två eller flera innedelar som kan placeras i olika rum och på olika våningar i huset.
Billigt och effektivt
Prisskillnaden mellan att installera luftkonditionering och en luftvärmepump är relativt liten. Därför lönar det sig att köpa en luftvärmepump istället. Den gör att du kan sänka dina elkostnader rejält – särskilt under vintern. Det gör inte en aircondition.
Att låta värmepumpen gå i kyldrift kostar bara runt en krona i timmen. Det skiljer sig från en AC, klimatanläggning eller andra typer av luftkonditionering, vilka vanligtvis kräver mer energi och har högre driftkostnader. Dessutom är luftvärmepumpar oftast tystare än exempelvis en portabel AC.
Luftvärmepumpen är alltså en investering som kommer att återbetala sig själv inom några år. Och med rotavdrag får du dra av 30 % av arbetskostnaden när din luftvärmepump ska installeras.
Kyla med bergvärmepump och luft-vattenvärmepump
Du kan också använda en bergvärmepump, jordvärmepump, sjövärmepump eller luft-vattenvärmepump för att kyla hemmet. Att använda bergvärmepumpar för att kyla bostäder blir allt vanligare. Det kallas för bergkyla eller geotermisk kyla.
Dessa värmepumpar kräver att ditt hus har ett vattenburet värmesystem. Till det vattenburna systemet kan du ansluta en fläktkonvektor. Fläktkonvektorn blåser då effektivt ut kall luft i huset eller det rum som den befinner sig i, och ger jämnare spridning av kylan. På vintern kan fläktkonvektorn istället blåsa ut varm luft.
Passiv och aktiv kyla
När man talar om värmepumpars kylfunktion dyker begreppen passiv och aktiv kyla upp. Passiv kyla – även kallat naturkyla och frikyla – är naturlig kyla som finns i exempelvis luften, berggrunden, sjön och ytjorden. Aktiv kyla, eller kompressorkyla, är kyla som förs in i hemmet med hjälp av värmepumpens kompressor.
Att skapa aktiv kyla kan vara nödvändigt om kyleffekten inte är tillräckligt hög. Ofta räcker det däremot med passiv kyla för att ditt hem ska få tillräcklig komfortkyla och behaglig inomhustemperatur.
Vad ska jag välja?
Osäker på vilken värmepump som passar dig och ditt hem? Vi hjälper dig.
Vi samarbetar med en mängd värmepumpsföretag som både levererar och installerar olika värmepumpar med kylfunktioner. Fyll i formuläret, så kopplar vi ihop dig med de som vi bedömer har bäst lösning på dina behov. Upp till tre lokala leverantörer får då möjlighet att kontakta dig med sina erbjudanden.
Leverantörerna vet om att de konkurrerar med varandra om dig som kund. Du kommer därför att få deras bästa erbjudanden.