Värmepump med två innedelar
Välj innedelar som passar de olika rummens utformning och behov. (Foto: Mitsubishi Electric Europe)

Värmepump med två innedelar

Om du ska installera en luftvärmepump borde du överväga att ha två eller flera innedelar. Värmepumpsvarianten med två eller flera innedelar kallas för multisplit, där utomhusdelen kan kopplas till upptill åtta innedelar.

Innedelar
För större bostäder med flera våningar och separata lösningar kan det löna sig med flera innedelar. (Foto: Mitsubishi Electric Europe)

Så här fungerar det

Kompressorn på utsidan av huset hettar upp luften innan den leds in i huset. Flera luftvärmepumpar kan kopplas till samma utedel. Kablar från utedelen kommer att kunna sträckas till innedelarna så att de kopplas ihop med utedelen.

När passar det med flera innedelar?

En värmepump med två eller flera innedelar är särskilt praktisk om bostaden har smala trappuppgångar, flera våningar, sluten planlösning och avskilda delar. Då kan flera värmekällor hjälpa till att hålla en varm och jämn inomhustemperatur.

Läs även: Luft-luftvärmepump – passar bäst i öppna planlösningshem

Systemet med flera innedelar passar speciellt bra i villor, stora lägenheter, kontorsbyggnader och butiker. Har du en mindre bostad och färre antal rum går det antagligen bra med endast en innedel.

Pris och levnadstid

En luft-luftvärmepump kostar mellan 15 000 och 30 000 kronor inklusive montering med en innedel. Ska flera innedelar installeras ökar priset per del, både för själva innedelen och för installationen. Levnadstiden är beräknad till mellan 12 och 15 år, och man kan räkna med att få tillbaka investeringskostnaden efter 3–6 år. Detta varierar naturligtvis beroende på hur många innedelar du väljer, och hur mycket du faktiskt sparar per år.

Du kan med fördel fråga din leverantör om att göra en beräkning på årligt besparande.

Läs också: 7 saker du bör kolla innan du köper värmepump

Fördelar med flera innedelar

 • Energisparande uppvärmning för hela bostaden
 • Jämnare inomhustemperatur i alla rum
 • Bara en utedel
 • Lägre energibehov för uppvärmning
 • Välj vägg- och golvmodeller efter behov
 • Delarna kan styras individuellt
 • Kan användas som luftkonditionering på sommaren

Nackdelar med flera innedelar

 • Kostar mer att köpa och installera
 • Fler synliga rör på utsidan av bostaden
 • Fler delar att rengöra och sköta om
 • Buller i flera rum

Hämta och jämför erbjudanden från flera leverantörer för att vara säker på att du får bäst pris för din värmepump. Fyll i vårt formulär så blir du kontaktad av lokala, certifierade leverantörer som ger dig bra erbjudanden på värmepumpar med installering. Tjänsten är gratis och helt utan bindning. Det står dig därför fritt att tacka nej till de erbjudanden du får.

Få erbjudanden på värmepumpar