Bilden visar ett värmepumpsskydd utanpå ett hus.
Skydda din värmepump med ett värmepumpsskydd. (Bild: Toshiba)

Värmepumpsskydd – populärt bland husägare

Allt fler villaägare väljer värmepumpar, men många tycker att pumpens utomhusdel kan vara en störande del av fasaden. Därför väljer många att täcka värmepumpen med ett värmepumpsskydd, även kallat värmepumps­hus.

Fördelar

1) Fin fasad

Värmepumpsskydd
Värmepumpsskydd med neutral träfasad. Kan målas i samma färg som husets fasad.

Viktigt för många är att värmepumpen inte ska sticka ut och se dålig ut. Ett skydd till din värmepump kan dölja utomhusdelen och anpassas så att den passar till din bostads fasad.

2) Skydd

Med ett värmepumpsskydd behöver du inte heller oroa dig för att utomhusdelen skadas eller presterar sämre.

Huvudskälet till att ha ett värmepumpsskydd är just för att skydda värmepumpen, särskilt under vintermånaderna då snö och is gärna sätter sig på utomhusdelen av pumpen.

3) Öka värmeeffekt och drifttid samt spara el

Genom att minska avfrostningstiden på vintern kan ett skydd för exempelvis din luftvärmepump öka värmeeffekten. På så sätt minskar du också elförbrukningen. Ett värmepumpsskydd kan förlänga värmepumpens drifttid genom att skydda den mot regn, vind, löv, snö och skräp.

Värmepumpsskydd i trä

Ett värmepumpshölje i metall.
Värmepumpshölje. Metall är robustare och lämpar sig för områden med fuktigt klimat.

Om du köper ett värmepumpsskydd i trä levererar de flesta tillverkare ett impregnerat och platt paketerat skydd. Träet kommer oftast att vara ofärgat, så om du vill kan värmepumpen målas i samma färg som huset.

Läs också: Så här fungerar en värmepump

På så sätt blir värmepumpen en integrerad del av ditt hus och mindre störande. Många värmepumpsleverantörer erbjuder skydd som passar deras modeller. Det finns också skydd som passar alla typer av värmepumpar.

Värmepumpsskydd i metall

Bor du i ett område med väldigt fuktigt klimat kan du överväga ett snyggt värmepumpshölje i metall. En extra fördel med skyddet är att det kan ljudisoleras. Om du har en bullrig värmepump kan du därför isolera höljet och dämpa det ljud som värmepumpen avger.

Isoleringen skyddar även värmepumpen från frysning på vintern, vilket sparar energi som annars skulle ha använts till att avfrosta värmepumpen.

Hitta rätt värmepumpsskydd

Om du är ute efter en värmepump med en utomhusdel bör du överväga att även köpa ett värmepumpsskydd. För att hitta en bra värmepump till ett bra pris är det bra att jämföra och få offerter på värmepumpar. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret.

Då kommer du i kontakt med lokala leverantörer som ger dig expertråd och installerar din värmepump. Du kan i formuläret även meddela att du vill ha ett värmepumpsskydd som passar din värmepump.

Få erbjudanden nu