Jämför frånlufts­värmepumpar

Hitta det bästa erbjudandet

Värme till halva priset med en frånlufts­värmepump

Genom att återvinna värmen i ventilationsluften gör du en insats för både plånbok och miljö. Du kan spara över 60 procent av uppvärmningskostnaderna.

I nybyggda villor och radhus är frånluftsvärmepumpen mycket vanlig, men den kan behöva bytas och det går även att installera en frånluftsvärmepump i äldre hus. Med vår gratistjänst hittar du enkelt den bästa pumpen och installatören för just dina behov.

Så funkar det
 1. Fyll i formuläret

  Tre lokala installatörer med breda kunskaper kontaktar dig.

 2. Jämför erbjudanden

  Låt installatörerna ge dig sina bästa förslag.

 3. Välj leverantör

  Företagen vet att de konkurrerar med varandra vilket garanterar ett rimligt pris.

"Ta in minst tre offerter från certifierade installatörer och jämför priser och övriga villkor innan du bestämmer dig." Konsumentverket

Genom att fylla i formuläret kommer upp till tre leverantörer att kontakta dig. Det är gratis och helt utan bindning. Du kan självklart tacka nej till de erbjudanden du får.

Fyll i formuläret nu

Vad är en frånluftsvärmepump?

Snabbfakta om frånluftsvärmepumpar

Ventilerar, värmer och renar. Frånluftsvärmepumpen förenar ventilationssystemet med värmesystemet.

Släcker elden för kråkorna. Genom att återvinna värmen ur ventilerad luft sparar du både pengar och är vänlig mot miljön.

Räcker oftast inte ensam. Enbart frånluftsvärmepumpen kan sällan leverera all värme bostaden behöver. En kombination med elpatron eller annan typ av värmepump är vanlig, speciellt i större hus.

En frånluftsvärmepump återvinner husets uppvärmda luft innan den ventileras ut. Värmen från den gamla luften används för att värma upp bostad och vatten. På så sätt kan du halvera energikostnaderna och värna om miljön.

Är frånluftsvärmepumpen lösningen för dig?

Om ditt hus har ett mekaniskt ventilationssystem är frånluftsvärmepumpen högaktuell. Tänk dock på att du kan behöva anpassa kanalerna. Om de har fel dimension kan det uppstå störande ljud. Kanalerna kan även behöva isoleras så att du inte får problem med fukt och mögel.

Det vanligaste är att pumpen kopplas till ett vattenburet uppvärmningssystem i form av golvvärme eller radiatorer. Det finns också fläktelement som kan sprida värmen likt en luftvärmepump.

Du som vill byta ut en äldre frånluftsvärmepump har många nya att välja mellan. Pumparna blir allt mer effektiva och bättre på att utvinna värme.

Redo? Fyll i formuläret

Observera: Under den kalla årstiden räcker det oftast inte med en frånluftsvärmepump. En elpatron i systemet brukar då kompensera. Det är också möjligt att kombinera en frånluftsvärmepump med en extra värmekälla. En kortare jordvärmeslinga, en fristående luftvärmepump eller kanske en mysig eld i braskaminen kan räcka.

Fler saker att tänka på

 • Värmepumpen har filter som kontinuerligt renar inomhusluften. De bör dock rengöras eller bytas cirka två gånger om året.
 • Besparingen blir störst med kombinationen frånluftsvärmepump och golvvärme – upp till 65 procent.
 • Nya frånluftsvärmepumpar med varvtalsreglerade kompressorer är mest effektiva.
 • Systemet måste trimmas in noga. Det finns risk för kalldrag vid intagsventilerna om frånluftspumpen jobbar för kraftfullt.
 • Vissa tillverkare kombinerar en frånluftsvärmepump med en värmeväxlare som förvärmer den luft som tas in i huset.
 • I äldre hus som inte har något mekaniskt ventilationssystem, men där exempelvis självdrag fungerar, lönar det sig oftast inte att påbörja ett projekt med frånluftsvärmepump.
 • Själva pumpen består av en kylskåpsstor enhet som placeras i till exempel tvättstuga.

Så hittar du den frånluftsvärmepump som är bäst-i-test.

Jämför värmepumpar

Om Värmepump.se

Vi samarbetar med ett stort antal värmepumpsföretag och installatörer. När du uppger dina behov i formuläret kopplar vi ihop dig med de som vi bedömer har bäst lösning på dina behov. Upp till tre leverantörer får då möjlighet att kontakta dig med konkreta erbjudanden. Läs mer om oss.

Över 160 000 svenskar har skaffat en ny värmepump med hjälp av Värmepump.se

Checklista för en bra väg till frånluftsvärme

 • Tänk igenom dina behov och läs på om frånluftsvärmepumpar på nätet.
 • Fyll i formuläret och bli kontaktad av etablerade företag som vill leverera en frånluftsvärmepump till dig.
 • Diskutera med bolagens säljare och lär dig mer. Få expertråd och vägledning. Eventuella offerter bör innehålla energisparkalkyl samt villkor för leverans, betalning, igångkörning, service och garanti.
 • Ta i lugn och ro ställning till vilket erbjudande som är bäst. Du kan också tacka nej till alla. Det är helt kostnadsfritt och utan bindning att fylla i formuläret.

Få erbjudanden på frånluftsvärmepumpar