Värmepump i golvmodell i ett ljust rum med skog utanför fönstret.

Luftvärmepump – golvmodell eller väggmodell?

Ska man välja en golvmodell eller en väggmodell när man köper luftvärmepump? Det korta svaret är att det beror på ditt hus och vad du föredrar. Här kan du läsa om för- och nackdelar för de två typerna och vad som skiljer dem åt.

Golvmodell

Det är inte alla som känner till att det går att välja en golvmodell när man installerar en luftvärmepump i sitt hem. Denna variant kallas även för golvvärmepump.

Fördelar med golvmodell

+ Snyggare?
För den som tycker att estetiken i hemmet är viktig kan en golvmodell vara ett intressant alternativ till en vanlig väggmodell. Den stora fördelen är att en golvmodell kan placeras mer diskret i rummet. Om möjlighet finns kan den också delvis byggas in i väggen för att döljas ännu mer.

+ Tystare
Golvmodellerna på marknaden är ofta större och behöver inte jobba lika intensivt som en mindre väggmodell – därför är golvmodeller ofta tystare. Det finns också golvmodeller med två fläktar, där den ena kan slås av om värmebehovet inte är stort nog. På så sätt kan man sänka ljudet som pumpen ger från sig.

Golvmodell
Golvmodell. Är ofta lite större, men ger skön golvvärme och skyddar mot kallras. (Foto: Toshiba)

+ Motverkar kallras från fönster
Har du en bostad med stora fönster som ger kallras går det att spara mycket energi på att montera golvmodeller. När luftvärmepumpen sitter under fönstret kan man säga att kylan blockeras av den varma luften. Denna effekt blir större för en golvmodell under fönstret än för en väggmodell ovanför fönstret, eftersom värme stiger.

+ Värmer fötterna
Om du besväras av kalla golv är en golvmodell rätt lösning för dig. Då kommer den varma luften ut vid fötterna, för att sedan stiga till resten av rummet.

+ Passar varierande takhöjd
I ett utrymme med högt tak passar det särskilt bra med en golvvärmepump. Eftersom värme stiger har en väggmodell svårare att värma upp ett stort utrymme med högt i tak. Om du tvärtom har ovanligt låg takhöjd är golvmodellen faktiskt också ett bättre alternativ, eftersom en luftvärmepump i ansiktshöjd kan bli störande (beroende på var i rummet den placeras).

Nackdelar med golvmodell

– Större och påverkar möbleringen
En golvmodell är generellt större än väggmodellerna. Det ger också vissa begränsningar i hur rummet kan inredas efter installationen, eftersom du exempelvis inte kan placera en soffa framför golvvärmepumpen. Om du har en självklar placering, till exempel under ett fönster, är det här antagligen ingen större nackdel.

– Åtkomlig för barn
Om du har barn som kan tänkas kasta in små prylar i värmepumpen, då är en värmepump i golvhöjd en knepig situation. Teoretiskt är det ju möjligt att peta in kritor och godis och annat skoj i värmepumpens öppningar.

– Samlar mer damm, på gott och ont
Golvmodeller samlar på sig mer damm än väggmodellerna eftersom de sitter närmare golvet. Nackdelen är att de därmed kräver rengöring oftare än väggmodellerna för att fungera effektivt. Fördelen är däremot att golvmodellen rensar mer damm och på så sätt effektivt bidrar till bättre luftkvalitet i rummet. I och med att en golvvärmepump är tillgängligt placerad är det smidigt att rengöra deras dammfilter.

Väggmodell

En luftvärmepump av väggmodell är det vanligaste alternativet. Dessa monteras ofta högt på väggen och skickar ut värme genom ett luftflöde som kan riktas nedåt.

Fördelar med väggmodell

Värmepump väggmodell
Väggmodell. En hög montering av en luftvärmepump gör att den varma luften enklare kan färdas genom rummet. (Foto: Toshiba)

+ Bra luftspridning i ett större rum
När väggmodellen monteras högt upp på väggen kan den värma upp ett rum snabbare och sprida värmen jämnare. Det beror på att en högre placering ger en friare utblåsningsbana, vilket ökar effektiviteten. En väggmonterad luftvärmepump har helt enkelt lättare att nå ut med den varma luften eftersom det inte är något i vägen vid den höjden.

+ Bättre placering för luftkonditionering
Ska värmepumpen användas som luftkonditionering under sommaren är en hög placering mer effektiv. Värme stiger, medan kall luft är tyngre och faller mot golvet. Den kalla luften kommer då att passera och kyla ner mer luft på väg ner mot golvet.

+ Tar inte upp golvplats
En annan fördel med väggmodellen är att den inte tar upp golvplats, som då istället kan användas till annat. Det gör att du kan möblera om när som helst och få plats med mer i rummet.

Läs även: Luftvärmepump med två innedelar

Nackdelar med väggmodell

– Tråkig inredningsdetalj?
Alla är inte nöjda med hur väggmodellerna ser ut på väggen. Men detta är förstås en smaksak. Eftersom designen skiljer sig åt mellan luftvärmepumpar kan det gå att hitta en snygg och diskret innedel som du tycker smälter in i rummet. Eller så tycker du att både golvmodeller och väggmodeller egentligen är rätt fula, och då spelar det ju ingen roll.

– Värmen sprids bara uppifrån
Som sagt stiger värme, vilket gör att väggmodeller ibland levererar en mer ojämn uppvärmning av rummet jämfört med en golvmodell. Golven värms inte upp på samma sätt som med en golvmodell, men i övrigt kommer du fortfarande att uppleva rummet som varmt med en väggmodell.

Golvmodell eller en lågt monterad väggmodell?

Många vill montera sin väggmodell lågt just för att den inte ska vara särskilt synlig. Modellerna är dock inte byggda för att sprida värme lika bra uppåt som golvmodellerna. Vill man till exempel installera en väggmodell under ett fönster för att undvika kallras är det effektivare med en golvmodell som är designad för just det.

Vill du montera väggmodellen lågt är det viktigt att det finns ordentligt med utrymme mellan värmepumpen och golvet. Varmluften kan nämligen leda till att trägolv torkar och spricker. Ta hjälp av värmepumpsinstallatören för att diskutera den optimala placeringen.

Priset?

Väggmodellerna är ofta billigare än golvmodellerna, vilket hänger ihop med att golvmodellerna är lite större och mer kraftfulla. Väggmodellerna är vanligare, vilket gör att valmöjligheterna är betydligt större, både när det gäller design, prisklass och funktioner.

Men jämfört med andra typer av värmepumpar är en luftvärmepump (oavsett variant) ändå det billigaste valet. En luftvärmepump kostar omkring 20 000 kr till 40 000 kr beroende på produkt och antal innedelar, medan exempelvis en bergvärmepump kostar runt 200 000 kr. Med andra ord är det en förhållandevis liten investering att installera en luftvärmepump, oavsett om du bestämmer dig för en golvmodell eller väggmodell.

Med det sagt ska du inte betala onödigt mycket för din värmepumpsinstallation. För att hitta ett så bra pris som möjligt är det smart att samla in offerter från flera företag. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret här på Värmepump.se. Då kommer du i kontakt med lokala, certifierade installatörer som kan ge dig expertråd och anpassa ditt köp av värmepump utifrån ditt hem och dina behov.

Få erbjudanden på värmepumpar