Värmepump i golvmodell
Värmepump i form av en golvmodell

Värmepump – golvmodell eller väggmodell?

Ska man välja en golvmodell eller en väggmodell när man köper luftvärmepump? Det är en vanlig fråga, och det korta svaret är att det beror på. Här kan du läsa mer i detalj om vilka för- och nackdelar de två typerna har, och vad som skiljer dem åt.

Väggmodell

Väggmodellen monteras ofta högt på väggen, men det förutsätter en viss takhöjd. Även om många leverantörer erbjuder värmepumpar för väggmontering i snygg och diskret design, upplevs väggmodellerna ofta som missprydande. Standardmått för väggmodellerna är ofta 55–65 centimeter höga, 75–85 centimeter breda och ungefär 20 centimeter tjocka.

Låg montering av väggmodell

Värmepump väggmodell
Väggmodell. Hög montering ger jämn och effektiv uppvärmning av rummet. (Foto: Toshiba)

Många vill montera sin väggmodell lågt just för att den inte ska vara särskilt synlig. Modellerna är dock inte byggda för att sprida värme lika bra uppåt som golvmodellerna. Vill man till exempel installera en väggmodell under ett fönster för att undvika kallras är det effektivare med en golvmodell som är designad för just det.

Fördelen med väggmodellen är att den inte tar upp golvplats, som då istället kan användas till annat. Vill du montera väggmodellen lägre är det viktigt att det är minst 30 centimeters utrymme mellan värmepumpen och golvet. Varmluften kan nämligen leda till att trägolv torkar och spricker.

Effektivitet

När väggmodellen monteras högt upp på väggen kan den värma upp ett rum snabbare och sprida värmen jämnare. Det beror på att en högre placering ger en friare utblåsningsbana, vilket ökar effektiviteten.

Om värmepumpen har sensorsystem som känner av rumstemperaturen hjälper det också med en hög placering. En högt sittande sensor har lättare för att läsa av temperaturskillnader och att prioritera uppvärmning av kalla områden. Ska värmepumpen användas som luftkonditionering under sommaren är också en hög placering mer effektiv. Den kalla luften kommer då att passera och kyla ner mer luft på väg ner mot golvet.

Pris och utbud

Väggmodellerna är ofta billigare än golvmodellerna, vilket främst beror på att golvmodellerna är lite större. Valmöjligheterna är också betydligt större bland väggmodellerna, både när det gäller design, prisklass och funktioner.

Golvmodell

För den som tycker att estetiken i hemmet är viktig kan en golvmodell vara ett bra alternativ. De är ofta mer diskreta och mer tystlåtna än många väggmodeller. Om möjlighet finns kan de också delvis byggas in i väggen för att döljas ännu mer.

Läs även: 7 tips till när du ska köpa värmepump

Golvmodellerna är dock något större än väggmodellerna. En golvmodell tar alltså lite större plats, men samtidigt behöver den inte jobba lika intensivt som en mindre väggmodell och blir därför tystare.

Golvmodell
Golvmodell. Är ofta lite större, men ger skön golvvärme och skyddar mot kallras. (Foto: Toshiba)

Kallras från fönster

Har du en bostad med stora fönster som ger kallras går det att spara mycket energi på att montera golvmodeller under dessa. Vill du värma upp ett rum med låg takhöjd kan också golvmodellen vara ett alternativ, eftersom väggmodellen kräver högre takhöjd.

Effektivitet

Har din bostad kalla golv är en golvmodell den bästa lösningen för att värma fötterna. Det finns också golvmodeller med två fläktar, där den ena kan slås av om värmebehovet inte är stort nog. På så sätt kan man sänka ljudet som pumpen ger från sig.

Skötsel och underhåll

Det är ofta lättare att rengöra dammfilter på golvmodeller, eftersom de sitter mer tillgängligt placerade. Golvmodeller kräver dock regelbunden rengöring och samlar på sig mer damm än väggmodellerna eftersom de sitter närmare golvet. Fördelen däremot är att golvmodellen rensar damm och på så sätt bidrar till bättre luftkvalitet i rummet.

En golvmodell är till skillnad från en väggmodell byggd så att det inte är möjligt att putta in något i själva innedelen. Det betyder att barn inte kan stoppa in föremål i pumpen eller skada sina små fingrar.

För att hitta en bra värmepump till ett så bra pris som möjligt kan det vara bra att jämföra och få offerter på värmepumpar. Det får du enklast genom att fylla i formuläret på Värmepump.se. Du kommer då i kontakt med lokala, certifierade leverantörer som kan ge dig expertråd och anpassa ditt köp av värmepump utifrån ditt hem och dina behov.

Få erbjudanden på värmepumpar