Jämför bergvärmepumpar

Hitta bäst bergvärme för dina behov

Hitta bäst bergvärmepump för dina behov

Bergvärme är ett beprövat och bekvämt sätt att sänka sina uppvärmningskostnader. Installationen syns inte och hörs inte och du behöver knappt tänka på den. Den bara går och går och pumpar ut värme i din bostad. Du märker främst av den på att dina räkningar blir lägre.

Men det är mycket att hålla reda på när du ska installera en bergvärmepump. Bergvärme har blivit mycket populärt och idag finns det en uppsjö av installatörer och produkter. Vår tjänst hjälper dig att hitta rätt.

Så funkar det
 1. Fyll i formuläret

  Tre lokala installatörer med breda kunskaper kontaktar dig.

 2. Jämför erbjudanden

  Låt installatörerna ge dig sina bästa förslag.

 3. Välj leverantör

  Företagen vet att de konkurrerar med varandra vilket garanterar ett rimligt pris.

"Ta in minst tre offerter från certifierade installatörer och jämför priser och övriga villkor innan du bestämmer dig." Konsumentverket

Genom att fylla i formuläret får du enkelt upp till tre offerter på en bergvärmepump. Det är gratis och utan bindningar. Det står dig helt fritt att tacka nej till de erbjudanden du får.

Fyll i formuläret nu

Att välja bergvärmepump

Snabbfakta om bergvärme

Passar dig som har ett stort hus, med stort uppvärmningsbehov.

Ger effektiv värme även vid mycket låga temperaturer.

Är en investering som håller över tid. Borrhålet kan användas i 100 år och höjer husets värde.

Kräver inte någon stor tomt.

Bergvärme innebär att du hämtar värme ur berggrunden under din tomt med hjälp av en värmepump. Det är sedan många år en etablerad teknik med tiotusentals installationer om året i Sverige. Däremot är det inte alltid självklart rätt lösning att borra ett hål 200 meter ner i berggrunden.

Har du en stor tomt kan ett bättre alternativ vara att gräva ner kollektorslangen i en slinga en meter under marken (jordvärme). Om du bor i direkt anslutning till en sjö kan det vara smartast att lägga slangen på sjöbotten (sjövärme).

Luft/vatten-värmepumparna har dessutom blivit så effektiva att de allt mer konkurrerar med bergvärme. Diskutera med leverantörerna vad som är bäst lösning för dig.

Vilka värmepumpar är bäst i test? Läs vår sammanställning.

Pris för bergvärme

Ett system för bergvärme kostar i genomsnitt 150 000 kronor. Oavsett tidigare uppvärmningssystem tjänar man nästan alltid in kostnaden på sikt genom lägre månadsutgifter.

Redo? Fyll i formuläret

Bergvärme är den dyraste formen av värmepumpslösning eftersom man behöver borra ett djupt hål ner i berggrunden. Prisskillnaden mot jordvärme och en luft/vatten-installation är dock bara mellan 10 och 30 procent. Det är viktigare att välja ett system som är optimerat för husets behov och tomtens förutsättningar än att det är billigast initialt.

Bergvärme är ett alternativ för dig som har en lämplig berggrund under huset och vill säkra jämn värmetillförsel till stora ytor även när det blir riktigt kallt ute.

Hus i vinterskrud
En bergvärmeinstallation håller hela huset varmt även de kallaste av vinterdagar. Nere i berggrunden är temperaturen jämn.

OBS! Om du kan låna på din bostad till investeringen går du troligen med vinst från dag 1 med bergvärme. Trots extra räntekostnader kan nämligen månadsutgiften för värme bli lägre än tidigare. Att låna till en bergvärmeinstallation höjer värdet på fastigheten och brukar därför inte vara något problem att få igenom hos banken.

Stor prisjämförelse: Så mycket kostar olika värmepumpar

Att tänka på i samband med installation av bergvärme

 • Du måste alltid begära tillstånd från kommunen om du ska installera bergvärme. Detta är oftast inga problem. Om du ska installera luftvärme behövs inte tillstånd.
 • Tidigare har det funnits farhågor att bergvärmen "tar slut" om för många grannar skaffar bergvärme. Riktlinjen idag är att det ska vara 20 meter mellan borrhålen.
 • Med en tillsats kan bergvärmepumpen användas som luftkonditionering för att kyla huset sommartid. Då pumpas det ner värme i borrhålet och på så sätt "laddar" man hålet med mer värme som sedan kan användas på vintern.
 • En bergvärmepump har ingen utedel. Hela värmepumpen installeras inne i huset. Vanligt är att pumpen har ungefär samma storlek som ett kylskåp, och många väljer att placera den i källare, förråd, tvättstuga eller badrum.

Jämför bergvärmepumpar

Om Värmepump.se

Vi samarbetar med ett stort antal värmepumpsföretag och installatörer. När du uppger dina behov i formuläret kopplar vi ihop dig med de som vi bedömer har bäst lösning på dina behov. Upp till tre leverantörer får möjlighet att kontakta dig med konkreta erbjudanden. Läs mer om oss.

Över 160 000 svenskar har skaffat en ny värmepump med hjälp av Värmepump.se

Checklista för en bra väg till bergvärme

 • Tänk igenom dina behov och läs på om bergvärme på nätet.
 • Fyll i formuläret och bli kontaktad av etablerade företag som vill leverera en bergvärmepump till dig.
 • Diskutera med bolagens säljare och lär dig mer. Få expertråd och vägledning. Eventuella offerter bör innehålla energisparkalkyl samt villkor för leverans, betalning, igångkörning, service och garanti.
 • Ta i lugn och ro ställning till vilket erbjudande som är bäst. Du kan också tacka nej till alla. Tjänsten är helt kostnadsfri och utan bindning.

Få specialerbjudanden på bergvärmepumpar