Jämför luft-vattenvärmepumpar

Hitta det bästa erbjudandet

Luft-vattenvärmepump – det prisvärda och säkra valet

Sug energi ur utomhusluften till ditt vattenburna värmesystem. Luft-vattenvärmepumparna blir allt bättre och ger dig en trygg och säker uppvärmning. Det bara fungerar. Dygnet runt, år efter år. Även i många minusgrader.

En luft-vattenvärmepump passar framförallt dig som har ett medelstort uppvärmningsbehov och inte bor för långt norrut i landet. Utnyttja vår gratistjänst för att enkelt och snabbt hitta den bästa och billigaste lösningen för just din bostad.

Så funkar det
 1. Fyll i formuläret

  Tre lokala installatörer med breda kunskaper kontaktar dig.

 2. Jämför erbjudanden

  Låt installatörerna ge dig sina bästa förslag.

 3. Välj leverantör

  Företagen vet att de konkurrerar med varandra vilket garanterar ett rimligt pris.

"Ta in minst tre offerter från certifierade installatörer och jämför priser och övriga villkor innan du bestämmer dig." Konsumentverket

Genom att fylla i formuläret får du enkelt upp till tre offerter på en luft-vattenvärmepump. Det är gratis och utan bindningar. Det står dig helt fritt att tacka nej till de erbjudanden du får.

Fyll i formuläret nu

Att välja rätt luft-vattenvärmepump

Snabbfakta om luft-vattenvärme

Passar dig som har ett medelstort uppvärmningsbehov.

Installationskostnaden är lägre än berg- och jordvärme.

Klarar allt lägre temperaturer på grund av teknikutveckling, men passar mindre bra i norra Sverige.

Kräver en synlig utedel med fläkt på tomten.

Även om det är många minusgrader ute kan den värme som ändå finns i luften överföras till ett köldmedium och komprimeras till höga temperaturer i en värmepump. På så sätt pumpas värme in i huset och uteluften blir något lite kallare.

Den här tekniken blir allt bättre och moderna varvtalsstyrda luftvärmepumpar kan effektivt hålla ditt hus varmt. Samtidigt är det fortfarande ett faktum att berget och jorden håller ungefär samma temperatur året om. Därför kan bergvärme eller jordvärme passa bättre för den med ett stort värmebehov i områden med kalla vintrar.

Allt fler väljer dock luft-vattenvärmepumpar idag. En stor fördel är att man slipper borra eller gräva i tomten och därmed blir installationen billigare. Diskutera med din leverantör kring vilket värmesystem som passar dig bäst. Tänk på att det som passar grannen inte nödvändigtvis passar dig.

Vilka värmepumpar är bäst i test? Läs vår sammanställning.

Pris för luft-vattenvärmepump

Att installera en luft/vatten-lösning blir cirka 25 procent billigare än bergvärme och 15 procent billigare än jordvärme. En genomsnittlig kostnad för en luft-vattenvärmepump är 110 000 kronor totalt.

Stor prisjämförelse: Så mycket kostar olika värmepumpar

För att hitta rätt lösning till rätt pris bör du ta in flera offerter från olika installatörer. Enklast är att fylla i formuläret. Det är kostnadsfritt och du kan enkelt tacka nej till de erbjudanden du får.

Jämför värmepumpar

Utedel till en luft-vattenvärmepump
Via en utomhusdel suger luft-vattenvärmepumpen värme ur luften och ventilerar ut iskall luft. Överväg noga hur utomhusdelen ska placeras. Den kommer även att generera ljud och bör därför inte placeras under exempelvis ett sovrumsfönster.

Värmen överförs till vatten

Skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en luft-luftvärmepump (allmänt kallad luftvärmepump) är att värmen överförs till ett vattenburet uppvärmningssystem. Det innebär att element/golvvärme håller bostaden varm och samtidigt produceras varmvatten till duschen. Luft-luftvärmepumpen kan bara blåsa varmluft ut i huset och är en billigare lösning för mindre hus utan vattenburet uppvärmningssystem.

Här kan du läsa mer om olika typer av värmepumpar.


Redo? Fyll i formuläret

Att tänka på vid installation av luft-vattenvärmepump

 • Du behöver inte ansöka om tillstånd hos kommunen.
 • Kompressor och fläkt kan generera ett störande ljud. Tänk på var du placerar utedelen så att grannarna inte störs i onödan, eller välj en modell med lägre ljudnivå.
 • Välj mellan varvtalsreglerade värmepumar eller "på/av-värmepumpar". Hör med leverantörerna vad som passar dig bäst.
 • Investera i en modell som passar klimatet där du bor.

Vägen till en luft-vattenvärmepump – checklista

 • Tänk igenom dina behov och läs på om luft-vattenvärme på nätet.
 • Fyll i formuläret och bli kontaktad av etablerade företag som vill leverera en värmepumpslösning till dig.
 • Diskutera med leverantörerna och lär dig mer. Få expertråd och vägledning. Eventuella offerter bör innehålla energisparkalkyl samt villkor för leverans, betalning, igångkörning, service och garanti.
 • Ta i lugn och ro ställning till vilket erbjudande som är bäst. Du kan också tacka nej till alla. Tjänsten är helt kostnadsfri och utan bindning.

Få erbjudanden på luft-vattenvärmepumpar