En värmepump intill en husfasad framför en snötäckt gräsmatta.

7 tips till när du ska köpa värmepump

Dags för en värmepump? Då finns en del att tänka på. Här är de allra viktigaste tipsen inför ditt köp.

En värmepump är en stor investering och det finns mycket att ta hänsyn till. Vi har därför sammanställt det allra viktigaste att tänka på innan du bestämmer dig för vilken värmepump som passar bäst i ditt hem.

1) Effektfaktor

värmepump minimumeffekt
Kom i håg minimumeffekten: På hösten och våren behöver du normalt sett inte lika mycket värme som på vintern.

Effektfaktorn, även kallad coefficient of performance (COP), berättar hur mycket energi värmepumpen generar jämfört med hur mycket el den förbrukar. Ju högre COP, desto effektivare är värmepumpen. Det innebär att en värmepump med hög COP behöver lite el för att generera mycket värme, och är alltså mer energisnål, billigare och mer miljövänlig än en värmepump med lägre COP.

COP-värdet brukar anges under en viss utomhustemperatur och en viss radiatortemperatur. För att få en helhetsbild av värmepumpens kapacitet vid olika temperaturer bör du be om pumpens årsmedelfaktor. Den ger en mer rättvis bild och avslöjar mer om hur värmepumpen kommer att prestera under olika årstider.

Läs också: Så här fungerar en värmepump

Värmepumpens effektfaktor kan också förbättras om värmepumpen är utrustad med kapillärrör och en elektroniskt styrd strypventil. Stora värmepumpar har ofta bättre COP än mindre typer, men samtidigt kostar de också mer.

Kom ihåg: COP visar bara förhållandet mellan förbrukad el och generad värme. COP är alltså inte ett mått på värmepumpens kapacitet att producera värme. Det går därför inte att bara titta på värmepumpens COP.

2) Lägsta effekt

På hösten och våren behöver värmepumpen inte generera lika mycket värme som på vintern. Detsamma gäller om värmepumpen ska användas i ett mindre rum som är enklare att värma upp. Då måste värmepumpen kunna jobba på en låg effekt för att hålla en jämn värme. En värmepump med för hög lägsta effekt kommer att slås av och på allt för ofta när värmebehovet inte är så stort. Kan värmepumpen producera värme med 500 watts effekt passar den för medelsäsongerna och mindre utrymmen.

3) Inverterare

De bästa värmepumparna har en inverterare, som också brukar kallas för varvtalsstyrning eller frekvensstyrning. Detta är en steglös, justerbar motor som reglerar sig själv för att hålla en jämn temperatur. Detta hjälper kompressorn att fungera vid låg belastning, bortsett från de kallaste dagarna, vilket ger längre hållbarhet och lägre energiförbrukning. En värmepump utan en inverterare går på full effekt hela tiden och slås av helt då rätt temperatur har uppnåtts.

4) Ljudnivå

Även om alla värmepumpar låter är de bästa märkena relativt tysta. Bullernivån anges vanligtvis för både värmepumpens inomhus- och utomhusdel. Beroende på typ varierar ljudnivån från 49–65 dB(A). En ljudökning på 10 dB(A) innebär en fördubbling av ljudnivån. Det är alltså ganska stor skillnad i ljudnivå på de olika värmepumparna.

Läs om olika typer av värmepumpar här

Var därför noga med var du placerar värmepumpen. Undvik till exempel att placera utomhusenheten direkt vid sovrumsfönstret, eller inomhusdelen precis bakom soffan i vardagsrummet. En värmepump kommer alltid att avge lite buller, så undvik helt enkelt att placera den där du vill ha lugn och ro.

5) Inomhusklimat

Om du köper en luftvärmepump, kontrollera att den har dammfiltrering. Då kommer den att rengöra luften från mycket av dammet och eventuell lukt. Allt du behöver tänka på är att rengöra filtret regelbundet. Både smart och bekvämt.

6) Garanti

Regelbunden garanti från tillverkarna är mellan 10 och 15 år, och enligt lag har du 5 års garanti på både montering och värmepump. Därför är det lämpligt att välja värmepump och installatör från samma företag, för att undvika konflikter om vem som ska täcka eventuella garantier.

Vet du hur service och underhåll av värmepumpar går till?

7) Jämför priser

Att köpa en värmepump kan vara relativt kostsamt, men beroende på varifrån du köper din värmepump kan du spara tusentals kronor. Därför är det bäst att jämföra och få erbjudanden på värmepumpar från flera leverantörer.

Det gör du enklast genom att fylla i formuläret. Då kommer du i kontakt med lokala, certifierade leverantörer som ger dig expertråd och installerar din nya värmepump.

Få offerter på värmepumpar