Olika typer av värmepumpar – vilken ska jag välja?
I praktiken fungerar de olika värmepumparna på samma sätt: De flyttar värme från en plats till en annan. Vad som i huvudsak skiljer dem åt är vilken källa de tar värmen från. Det finns också prisskillnader och skillnader på vilka värmepumpar som lämpar sig för vilken användning. Här kan du läsa mer om de olika sorters värmepumparna.
1) Luftvärmepump
Det här är den vanligaste typen av värmepump. Den passar bra om bostaden har öppna lösningar så att värmen kan röra sig fritt mellan rummen. Luft-luftvärmepumpen använder värmen som finns i utomhusluften för att värma upp huset. Även under kalla dagar, runt nollgradersstrecket, finns det tillräckligt med energi i luften för att värmepumpen ska kunna omvandla det till värme. Beroende på vilken typ av värmepump du har kommer den också att bidra till ett bättre inomhusklimat eftersom den kan rena luften på både damm och lukt.
Luft-till-luftvärmepumpar är också lämpliga för de som har en alternativ värmekälla, som till exempel en kakelugn eller öppen spis, eller där det är milda vintrar. De stora fördelarna med luft-luftvärmepumpar är att de kan användas till luftkonditionering under sommaren, att de har låga installationskostnader och att de rensar inomhusluften på damm.
Nackdelen är att den här typen av värmepump ger minst värme när du behöver det mest, det vill säga vid låga temperaturer som -25 °C. Så om du väljer en luftvärmepump kan det vara värt att ha ett uppvärmningsalternativ för de kallaste dagarna. Den måste också avfrostas vid utomhustemperaturer under 2–5 minusgrader. Filtren i inomhusdelen ska också rengöras eller bytas regelbundet för att bibehålla effektiviteten.
Om du bor i områden där luften har ett högt salt- eller fuktinnehåll, kommer det att reducera förångarens livslängd på värmepumpen. Denna värmepump passar bäst för dig som förbrukar mer än 15 000 kWh per år.
En bra luft-luftvärmepump kostar mellan 15 000–25 000 kronor och har en livslängd på upp till 15–20 år om den sköts om väl.
2) Bergvärmepump
Genom att borra ett hål på mellan 60 och 200 meter ned i berggrunden kan en bergvärmepump föra in värme i hemmet genom ett vattenbaserat värmesystem.
Bergvärmepumpen är miljövänlig och har den högsta energibesparingen av alla värmepumpar. Du kan nämligen spara in cirka 11 000 kronor varje år i energikostnader om du installerar en bergvärmepump. Samtidigt kan det vara kostsamt att köpa och installera en bergvärmepump. Ofta ligger kostnaden på mellan 120 000–180 000 kronor, men när du väl har fått din bergvärmepump installerad har den väldigt låga driftkostnader och kräver nästintill inget underhåll alls. En bonus är att bergvärmepumpen är tyst och inte har någon utomhusdel. Och om du redan har ett vattenburet värmesystem installerat kan du dra ned på kostnaderna.
Trots de relativt höga installationskostnaderna har du mycket att spara på med en bergvärmepump. Vanligtvis redan från den första dagen kan du räkna med att minska din elförbrukning. Efter 8 till 12 år kan kostnaden för bergvärmepumpen vara insparad.
Dessutom har bergvärmepumpen en lång livstid. En bergvärmepump av kvalitet bör hålla i åtminstone 20–30 år. Med andra ord har du många år på dig att spara in kostnaden.
Bergvärmepumpen är det vanligaste sättet att utvinna värme ur marken. För att kunna installera en bergvärmepump krävs att du bor på solid berggrund. Om du inte gör det kan en jordvärmepump eller en sjövärmepump vara goda alternativ.
3) Luft-vattenvärmepump
En luft-vattenvärmepump extraherar värme från utomhusluften och överför den till exempelvis vatten i ett element eller vattenslingor i golvet. Denna typ av värmepump ger en jämnare temperatur och sprider värmen mer effektivt, vilket i sin tur kan ge dig lägre elräkningar.
En luft-till-vattenvärmepump passar bäst om du redan har ett vattenburet värmesystem i ditt hem, så att du inte behöver installera det också. Har ditt hushåll även en förbrukning på mer än 25 000 kWh per år och en stor förbrukning av kranvatten kan en luft-vattenvärmepump passa dig utmärkt.
Fördelen med denna typ av värmepump är att den minskar energiförbrukningen för uppvärmning och använder ett system som redan kan vara installerat i hemmet. I områden med hög medeltemperatur, som till exempel kustområden, är denna värmepump mycket effektiv.
De kallaste dagarna kanske du vill ha en alternativ värmekälla eftersom värmepumpen fungerar sämre vid låga temperaturer. I minustemperaturer bildas is på pumpens utomhusdel. Dock avfrostar sig dagens pumpar automatiskt. Moderna pumpar har också behovsstyrd avfrostning, vilket sparar energi då den inte avfrostar mer än nödvändigt. För att undvika isbildning kan man tänka på att montera pumpen på en solig sida av huset.
En bra luft-vattenvärmepump kostar mellan 60 000 och 130 000 kronor, utan installation. Med omsorg och underhåll kan värmepumpen hålla i upp till 15 år.
Andra typer av värmepumpar
Förutom dessa tre värmepumpstyper finns flera andra lösningar som kan vara mer effektiva för många. För att hitta den pump som passar dig bäst gäller det att ta hänsyn till husets geografiska läge, klimat, omgivning och inte minst din egen ekonomi och livsstil.
Frånluftsvärmepump
Denna typ av värmepump extraherar värme från ventilationssystem i exempelvis kök och våtrum. Värmen används för uppvärmning av bostaden, kranvattnet och tilluften. Om du bor i en lägenhet eller i en välisolerad bostad är en frånluftsvärmepump ett bra val, eftersom återvunnen värme från extraktorn kan täcka mycket av värmebehovet.
Installationskostnaderna är relativt låga och inomhusklimatet kan bli bättre med denna sorts värmepump. Eftersom värmen extraheras från frånluften har denna värmepump begränsad kapacitet och det krävs god ventilation i hemmet. En smart lösning kan vara att ha en luftvärmepump som komplement till sin frånluftsvärmepump.
Jordvärmepump
Med en jordvärmepump leds geotermisk värme in i ett vattenburet system. För att utvinna energi från jordytan grävs en lång kabel ned cirka en meter under marken. Kabeln leder därefter solenergin från marken in i huset.
Havs- eller sjövattenvärmepump
Om man kommer ned till en viss nivå i havet eller sjön håller vattnet ungefär samma temperatur under hela året. En sjövärmepump kan därför överföra värme från vattnet till bostaden genom ett vattenburet system.
Grundvattenvärmepump
Inte alla kan ha denna typ av värmepump eftersom det förutsätter att du har tillgång till tillräckligt med grundvatten. Pumpen transporterar värmen från grundvattnet genom en värmeväxlare in i husets vattenburna värmesystem.
Är du osäker på vilken du ska välja?
Om du är osäker på vilken typ av värmepump du ska välja är det bra att hämta erbjudanden från flera olika värmepumpsleverantörer som kan komma med skräddarsydda förslag för din bostad. Detta kan du göra genom vår jämförelsetjänst. Fyll i vårt formulär så får du erbjudanden på värmepumpar – gratis och helt utan bindning. För att spara tid och få de mest relevanta erbjudandena är det bra om du beskriver din bostad och energikraven ordentligt i formulärets kommentarsfält.