Jämför bra erbjudanden på luftvärmepumpar

Hitta rätt luftvärmepump och spara pengar

Skaffa snabb och skön värme i bostaden med hjälp av en luftvärmepump. Du sparar stort på elräkningen och dessutom förbättrar du inomhusklimatet.

Luftvärmepumparna är populära och det finns mängder av modeller och installatörer att välja på. Värmepump.se hjälper dig kostnadsfritt att hitta bäst och billigast lösning för just ditt hus. Gör som 200 000 andra svenskar har gjort och utnyttja vår gratistjänst.

Så funkar det
  1. Fyll i formuläret

    Tre lokala installatörer med breda kunskaper kontaktar dig.

  2. Jämför erbjudanden

    Låt installatörerna ge dig sina bästa förslag.

  3. Välj leverantör

    Företagen vet att de konkurrerar med varandra vilket garanterar ett rimligt pris.

"Ta in minst tre offerter från certifierade installatörer och jämför priser och övriga villkor innan du bestämmer dig." Konsumentverket

Genom att fylla i formuläret får du enkelt upp till tre offerter på en luftvärmepump inklusive montering. Men du binder dig inte till något, det står dig helt fritt att tacka nej till de erbjudanden du får.

Observera att det oftast inte är tillåtet att installera en luftvärmepump själv i Sverige eftersom man behöver vara en certifierad kyltekniker.

Jämför installatörer nu

Hur fungerar en luftvärmepump?

Olika typer av luftvärmepumpar:

Luftvärmepump – hämtar värme från utomhusluften och omvandlar den till varmluft inomhus genom en pump och fläkt.

Luft-vattenvärmepump – hämtar värme från utomhusluften och värmer upp vattnet i husets vattenburna värmesystem till bland annat element och varmvatten.

Frånluftvärmepump – återanvänder varmluften som försvinner ut genom husets ventilation och värmer upp husets vattenburna värmesystem som element och varmvatten.

En luftvärmepump kallas även "luft-luftvärmepump" eftersom den använder värmen i luften utomhus till att värma upp luften inomhus. Även i minusgrader finns det tillräckligt med energi i utomhusluften för att ge värme till huset. Pumpen består av en kompressor på utsidan och en eller flera inomhusenheter som blåser ut varmluft i huset.

Fläkten inomhus kan placeras på golvet som ett vanligt element eller på väggen. Det vanligaste är väggmodeller, men golvmodeller har blivit mer populärt.

Vem passar luftvärmepumpen bäst för?

En luftvärmepump är framförallt lämplig i hus som saknar vattenburet värmesystem. Det finns idag kraftfulla alternativ som kan värma stora hus. Eftersom värmen sprids centralt i huset behåller dock de flesta värmekällor i enskilda rum som en backup.

Redo? Fyll i formuläret

En bonus med luftvärmepumpar är att inomhusluften renas i samband med cirkulationen genom värmefläkten. I inomhusdelens filter fastnar damm, mögelsporer och andra partiklar, vilket minskar problemen för allergiker. De flesta tillverkare av luftvärmepumpar har också extra funktioner i filtret för att ytterligare förbättra reningen och till exempel ta bort lukter.

Luftvärmepumpen kan också användas som en AC (luftkonditionering) som kyler varma sommardagar. Då fungerar den även som avfuktare. Faktum är att hela konceptet med luftvärmepumpar har sprungit ur luftkonditioneringsapparater. AC-anläggningar i varma klimat kan ofta ställas in på värmning. På samma sätt kan luftvärmepumpar ställas in på kyla. Läs mer om att använda luftvärmepumpen som luftkonditionering/AC på sommaren!

Mer att tänka på vid installation av luftvärmepump

  • Dimensionera rätt – Ska du värma ett garage i Sydsverige eller en stor villa i norr? Du behöver en pump som fixar de kallaste nätterna utan att betala för mycket. Det är bäst i längden att välja en modern varvtalsstyrd pump som kontinuerligt anpassar effekten efter behovet istället för att ständigt slå av och på. Det tjänar du på i längden.
  • Placera rätt – För att innedelen ska värma huset på effektivast möjliga sätt bör den placeras så centralt som möjligt. Samtidigt är det ofta en balansgång med värmepumpens utseende, ljudnivå och placering av utedel. Och för att kunna behålla en jämn temperatur i stängda sovrum bör det finnas en separat värmekälla i dessa. En bra leverantör kan hjälpa dig att hitta optimal placering.
  • Välj bäst pump – Du har kanske sett begreppen COP- och SCOP-värde? De mäter pumparnas effektivitet, men ska du installera en luftvärmepump i det svenska klimatet bör du inte stirra dig blind på dessa siffror även om de kan ge en fingervisning. SCOP-värdet beräknas till exempel efter som lägst -7 grader och det blir ofta kallare än så i Sverige. Begär fram information från tillverkaren om effekten vid lägre temperaturer. Det är då värmepumpen prövas på allvar.
  • Undvik lågprispumpar – En förutsättning för en lyckad investering är att luftvärmepumpen är anpassad till det nordiska klimatet. Billigare pumpar brukar inte vara det, utan är istället gjorda för att kyla i varmare klimat. En annan viktig aspekt är att pumpen blir korrekt installerad. Att låta en behörig firma utföra jobbet ger dig ett kunnigt bollplank när du ska välja modell, effekt, placering med mera. Leverantörerna som är anslutna till värmepump.se har lång erfarenhet av att installera rätt värmepumpar på rätt sätt.

Jämför luftvärmepumpar

Om Värmepump.se

Vi samarbetar med ett stort antal värmepumpsföretag och installatörer. När du uppger dina behov i formuläret kopplar vi ihop dig med de som vi bedömer har bäst lösning på dina behov. Upp till tre leverantörer får möjlighet att kontakta dig med konkreta erbjudanden. Läs mer om oss.

Över 200 000 svenskar har jämfört offerter med hjälp av Värmepump.se

Checklista för installation av luft/luft-värmepump:

  • Tänk igenom dina behov och läs på om luftvärmepumpar på nätet.
  • Fyll i formuläret och bli kontaktad av etablerade företag som vill leverera en luft/luft-lösning till dig.
  • Diskutera med bolagens säljare och lär dig mer. Få expertråd och vägledning. Eventuella offerter bör innehålla energisparkalkyl samt villkor för leverans, betalning, igångkörning, service och garanti.
  • Ta i lugn och ro ställning till vilket erbjudande som är bäst. Du kan också tacka nej till alla. Det är helt kostnadsfritt och utan bindning att fylla i formuläret.

Fyll i formuläret nu