Sjövärmepump – låt sjön värma ditt hus
Bor du nära sjö eller hav och behöver uppgradera värmesystemet? Då kan en sjövärmepump vara något för dig. Få offerter och rådgivning från flera installatörer av sjövärme.
Sjövärme liknar bergvärme och jordvärme, men kollektorslangen läggs på botten av någon vattensamling nära bostaden. Ingen borrning eller grävning behövs. Däremot behövs diverse tillstånd och du måste kontakta din kommun. Det är viktigt att kartlägga sjöbotten och hitta den optimala platsen för var den så kallade kollektorslangen ska läggas ner.
Kunniga installatörer kan hjälpa till med allt detta. För att hitta dem kan du fylla i formuläret . Då kommer upp till 3 installatörer att kontakta dig. Diskutera med dem och ta in offerter. Tjänsten kostar ingenting och är utan bindningar.
Så funkar sjövärme
Sjövärme är en form av markvärme och fungerar likt jordvärme och bergvärme, men istället för att föra ner kollektorslangar i jorden eller långt nere i berggrunden förs slangarna ner i sjöbotten. I slangen finns ett köldmedium som värms upp av solenergin som ligger lagrad i sjöbotten och som sedan skickas till värmepumpen och överförs till ditt hus.
På sjön eller havets botten blir det aldrig kallare än fyra plusgrader eftersom vattnets densitet är som högst då, dvs det 4-gradiga vattnet är tyngst och lägger sig underst. Undantaget är om sjön bottenfryser och därför får det inte vara för grunt vatten där du placerar kollektorslangen.
Vad kostar sjövärme?
Det exakta priset för en sjövärmepump beror bland annat på ditt hus och din tomts förhållanden. Men i regel är sjövärme billigare än bergvärme och jordvärme, eftersom dessa värmekällor kräver att man borrar i berggrund eller gräver i jord. Generellt sett kan det kosta omkring 150 000 kronor att köpa och installera en sjövärmepump.
Vanliga frågor och svar på sjövärme
Vilka är fördelarna med en sjövärmepump?
En sjövärmepump erbjuder flera fördelar:
- Miljövänligt: Den enda miljöpåverkan är elektriciteten som används för att driva värmepumpen, vilken hämtar solenergi via kollektorslangen.
- Ekonomiskt: Uppvärmningskostnader kan sänkas med upp till 75 %, och husets värde ökar.
- Lätthanterad: När den är installerad sköter sig värmepumpen i stort sett själv och kräver minimalt underhåll.
- Förnybart: Sjövärmepumpen använder lagrad solenergi från vattnet.
- Flexibelt: Kan kombineras med andra värmekällor, exempelvis solceller.
Vilka är nackdelarna med en sjövärmepump?
Nackdelar med sjövärmepump att tänka på:
- Fungerar bara för sjötomter: Kräver boende vid en sjö, hav eller vattendrag som är tillräckligt stort och djupt för att lagra solvärme på botten.
- Långsiktig investering: Hög inköps- och installationskostnad. Energibesparingarna kan dock göra att investeringen betalar sig inom några år.
- Tillstånd krävs: Installation kräver kommunens godkännande, vilket kan ta tid att få.
Över 200 000 svenskar har tagit in offerter på en ny värmepump med hjälp av Värmepump.se