Sjövärmepump
Sjövärmepumpen fungerar nästan som en bergvärmepump, men kollektorslangen sänks inte ner i ett borrhål, utan placeras i sjöbottnen.

Sjövärmepump: Så låter du sjön värma ditt hus

Bor du nära sjön eller havet och behöver värme i villan eller stugan? Då kan en sjövärmepump vara något för dig. Sjövärme är ett miljövänligt alternativ som du kan värma upp bostaden med via en slang som sänks ner under vattnet.

Olika sorters markvärme

Bergvärmepump – hämtar värme från lagrad solenergi i berggrunden.

Jordvärmepump – hämtar värme från lagrad solenergi i markens översta skikt.

Grundvattenvärmepump – hämtar värme från energi i markens grundvatten.

Sjövärmepump – hämtar värme från vattnet längst ner på havs- eller sjöbottnen.

Sjövärme används i kombination med ett vattenburet värmesystem. Du bör redan ha ett sådant i huset för att investeringen ska löna sig.

Det första steget när du ska skaffa en sjövärmepump är att ansöka om tillstånd hos din kommun. Processen brukar vara lite mer omständig än tillstånden för jord- eller bergvärme.

Det är viktigt att kartlägga sjöbotten och hitta den optimala platsen för var den så kallade kollektorslangen ska läggas ner. Slangens position måste också markeras tydligt för att undvika kostsamma skador vid exempelvis ankring.

Kunniga installatörer kan hjälpa till med allt detta. För att hitta dem kan du fylla i formuläret. Det kostar ingenting.

Fyll i formuläret nu

Så funkar sjövärme

Sjövärme är en form av markvärme och fungerar likt jordvärme och bergvärme, men istället för att föra ner kollektorslangar i jorden eller långt nere i berggrunden förs slangarna ner i sjöbotten. I slangen finns ett köldmedium som värms upp av solenergin som ligger lagrad i sjöbotten och som sedan skickas till värmepumpen och överförs till ditt hus.

På sjön eller havets botten blir det aldrig kallare än fyra plusgrader eftersom vattnets densitet är som högst då, dvs det 4-gradiga vattnet är tyngst och lägger sig underst. Undantaget är om sjön bottenfryser och därför får det inte vara för grunt vatten där du placerar kollektorslangen.

Vad kostar sjövärme?

Det exakta priset för en sjövärmepump beror bland annat på ditt hus och din tomts förhållanden. Men i regel är sjövärme billigare än bergvärme och jordvärme, eftersom dessa värmekällor kräver att man borrar i berggrund eller gräver i jord. Generellt sett kan det kosta omkring 125 000 kronor att köpa och installera en sjövärmepump.

Kom dock ihåg att pumpens energibesparing är hög. Det gör att du kan minska dina elkostnader rejält, och kostnaden för sjövärmen är återbetald inom några år.

Stor prisjämförelse: Så mycket kostar olika värmepumpar

Fördelar och nackdelar med sjövärme

Fördelar

Sjövärme
Sjövärme. Med en sjövärmepump kan du snabbt tjäna in kostnaden för själva värmepumpen med de pengar du sparar på energikostnader.
  • Miljövänligt. Den enda miljöpåverkan är elektriciteten som används från värmepumpen och dras när det hämtas solenergi via kollektorslangen.
  • Ekonomiskt. Dina uppvärmningskostnader kan sänkas upp till cirka 75 % genom sjövärme, och husets värde ökar med en sjövärmepump.
  • Lätthanterad. Väl installerad sköter sig värmepumpen i stort sett själv och kräver väldigt lite underhåll.
  • Förnybart. En sjövärmepump tar vara på solenergi som har lagrats i vattnet.
  • Flexibelt. En sjövärmepump utesluter inte andra värmekällor och går att kombinera med exempelvis solceller.

Jämför sjövärmepumpar

Nackdelar

  • Fungerar bara för sjötomter. En sjövärmepump kräver ett boende i direkt anslutning till ett hav eller en sjö. Sjön måste också vara tillräckligt stor och djup eftersom solvärmen lagras på bottnen, på minst några meters djup.
  • Långsiktig investering. Köpet och installationskostnaderna kan innebära stora kostnader. Det gäller därför att räkna noggrant på energi- och underhållskostnaderna. De ska jämföras med de kostnader som värmepumpen innebär. För de allra flesta är en sjövärmepump en smart vinstaffär. Värmepumpens kostnad kan du ha sparat ihop på energibesparingar redan efter några år.
  • Tillstånd krävs. Innan man kan installera en sjövärmepump måste man få tillstånd från sin kommun. Det blir därför några veckors behandlingstid innan installationen kan börja.

Om Värmepump.se

Vi samarbetar med ett stort antal värmepumpsföretag runt om i Sverige, som både levererar och installerar olika sorters värmepumpar. Innan du köper en värmepump är det bra att jämföra offerter från flera återförsäljare. Då kan du spara flera tusen kronor i kostnader. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret.

Där kan du berätta om dina behov och komma i kontakt med lokala, certifierade leverantörer för att hitta den bästa sjövärmepumpen för dig. Om du har några funderingar kan du också få tips och rådgivning.

Över 160 000 svenskar har skaffat en ny värmepump med hjälp av Värmepump.se

Få specialerbjudanden på sjövärme