Rotavdrag för värmepump – så funkar det
När du installerar en ny värmepump gäller rotavdraget. Det betyder att arbetskostnaden för installationen blir billigare. Här förklarar vi reglerna och ger exempel på hur mycket du kan spara.
1. Vad är rotavdraget?
Rotavdraget är en skattereduktion som ger 30 procent avdrag på arbetskostnaden för olika förbättringar av hemmet. Bland annat gäller det installationer av värmepumpar. ROT står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad.
För att få göra rotavdrag krävs det att du betalar tillräckligt med skatt under samma år. Men du behöver inte själv ansöka om rotavdraget, utan det drar värmepumpsleverantören av direkt på fakturan. Alla regler för rot hittar du längre ner i artikeln.
2. Rotavdrag för värmepumpar – detta får du göra avdrag för
Skatteverket skriver att rotavdrag gäller för att installera, reparera och byta ut värmepumpar. Även gräv- och markarbete kan du få rotavdrag för.
Rotavdraget gäller som sagt arbetskostnaden. När du beställer en värmepump med installation får du alltså 30 procent avdrag på arbetskostnaden, medan rotavdraget inte gäller material, transport eller andra kostnader.
Däremot kan du också välja att ansöka om bidrag för energieffektivisering som stöd för materialkostnaderna. Det kan du göra om ditt hus idag är uppvärmt med el (direkt eller vattenburet) eller med gas. Bidraget för energieffektivisering är max 30 000 kronor för en ny värmepump, eller 50 procent av materialkostnaderna.
3. Hur mycket är rotavdraget?
Rotavdraget höjs för året 2024. Det betyder att du kan göra avdrag upp till 75 000 kronor, vilket motsvarar arbetskostnader upp till 250 000 kronor (eftersom du får göra avdrag på 30 procent). Tidigare har taket för rot varit 50 000 kronor, vilket gäller fram till 1 juli 2024 då höjningen faktiskt införs. Efter 1 juli får du alltså göra avdrag för ytterligare 25 000 kronor om du redan har nått upp till gränsen 50 000 kronor.
En annan skillnad för 2024 är att rotavdraget och rutavdraget separeras. För året 2024 får du både göra avdrag på 75 000 kronor i rot och 75 000 kronor i rut (som innefattar bland annat flyttjänster, barnpassning och städning).
Om ni är två personer som äger huset får ni göra 75 000 kronor i rotavdrag vardera, alltså upp till 150 000 kronor totalt. Bidraget för energieffektivisering gäller däremot per hus, inte per person.
4. Arbetskostnaden räknas ut med schablon
När du anlitar en värmepumpsinstallatör för både material och installation får du ofta ett fast pris. Hur stor andel av totalpriset som får utgöras av arbetskostnader bestäms av de gränser som Skatteverket har satt för rotavdraget. Detta kallas för schablonberäkning av arbetskostnaden.
- Arbetskostnaden är maximalt 30 procent av totalpriset för installation av luftvärmepump, luft-vattenvärmepump och frånluftsvärmepump.
- Arbetskostnaden är maximalt 35 procent av totalpriset för installation av bergvärmepump, jordvärmepump eller sjövärmepump.
Exempel för luftvärmepump: Låt säga att du får ett erbjudande på en luftvärmepump på totalt 25 000 kronor med installation. Arbetskostnaden blir då enligt schablonen 30 procent, vilket är 7 500 kronor. Rotavdraget blir då 2 250 kronor. Då slutar prislappen på 22 250 kronor. Men om du samtidigt väljer att installera en värmepumpsberedare eller en biobränslepanna kan du få bidrag för energieffektivisering som täcker maximalt 30 000 kronor.
Exempel för bergvärmepump: Låt oss istället titta på ett erbjudande för installation av en bergvärmepump på 180 000 kronor. Då är arbetskostnaden enligt schablonen 35 procent, vilket blir 63 000 kronor. Rotavdraget blir då 18 900 kronor. Bidraget för energieffektivisering ger dig 30 000 kronor eftersom du installerar bergvärme. Totalt betalar du 131 100 kronor för din bergvärmepump. Det kan ändå låta dyrt, men dina sänkta uppvärmningskostnader gör att du har tjänat in pengarna efter ett par år. Det är dessutom attraktivt när det är dags att sälja huset.
Läs mer: Så hittar du bäst pris på din värmepump
5. Villkor för att nyttja rotavdraget
För att du ska få rotavdrag för installationen av din nya värmepump krävs det att du uppfyller vissa villkor. Detta är Skatteverkets regler för rot:
- Arbetet som utförs är godkänt för rotavdrag. Att installera värmepump är ett godkänt arbete.
- Du är minst 18 år gammal.
- Du har betalat in tillräcklig skatt under året för att kunna göra avdrag. Även pensionärer som betalat tillräcklig skatt får använda rotavdraget.
- Du är bosatt och betalar skatt i Sverige, alternativt är bosatt utomlands men tjänar minst 90 procent av dina förvärvsinkomster i Sverige.
- Du har rotavdrag kvar att använda.
- Du är ägaren till bostaden där arbetet utförs.
- Bostaden är äldre än 5 år.
- Bostaden där arbetet utförs ligger inom EU/EES eller Schweiz.
- Du eller dina föräldrar bor helt eller delvis i bostaden. Rotavdraget gäller inte om bara dina barn eller din särbo bor där.
- Du betalar eller faktureras för arbetet.
Det är alltså möjligt att få rotavdrag för att uppgradera sitt fritidshus med en ny värmepump.
Läs också: Olika typer av värmepumpar – vilken ska jag välja?
6. Jämför priser på värmepumpar
Förutom att ta hjälp av avdrag och bidrag kan du spara pengar genom att jämföra erbjudanden från flera installatörer. Men tänk på att det billigaste alternativet inte nödvändigtvis är bäst, eftersom en dyrare värmepump kan löna sig genom att vara mer energieffektiv.
Fyll i formuläret här på Värmepump.se för att gratis samla in offerter från flera leverantörer. Sedan kan du jämföra företagen, deras förslag på värmepumpar och deras priser för material och installation. Välj det erbjudande som verkar bäst – eller välj ingen alls. Du förbinder dig inte till något genom att fylla i formuläret.