Centralenhet för bergvärme i en tvättstuga.
Allt fler väljer bergvärme som värmekälla för att energin utvinns från solstrålar, till en låg kostnad. (Foto: NIBE)

Bergvärme – klimatsmart och ekonomiskt

Genom att utnyttja solenergi lagrad i berggrunden kan ditt hushåll göra stora energibesparingar. Bergvärme är ett ekonomiskt och miljövänligt energialternativ – som sköter sig nästan helt självt.

En bergvärmepump utnyttjar, precis som det låter, värmen i berggrunden. Solens strålar lagras nämligen som energi djupt nere i jorden, och mängden solenergi under jordytan är nästintill gränslös. Därför påverkas inte bergvärmen heller av årstider eller väder, utan kan hålla en jämn temperatur året om.

Olika sorters markvärme

Bergvärmepump – hämtar värme från lagrad solenergi i berggrunden.

Jordvärmepump – hämtar värme från lagrad solenergi i markens översta skikt.

Sjövärmepump – hämtar värme från vattnet längst ner på havs- eller sjöbottnen.

Grundvattenvärmepump – hämtar värme från energi i markens grundvatten.

Hur fungerar det?

Först borras ett hål, knappt 13 centimeter i diameter, 50–200 meter ner i marken. En dubbelvikt slang med vatten och antifrysmedel sänks ner i det borrade hålet. Vattnet som leds genom slangen värms upp av bergvärmen och går sedan genom en kompressor ut i husets värmesystem.

Kostnad och installation

Bergvärme är en stor investering med en hög installationskostnad. Normalt sett kostar det ungefär 120 000–180 000 kronor. När installationen väl är gjord är bergvärmen dock väldigt billig i drift. Den kräver nästan inget underhåll och energibesparingarna gör att man ofta kan spara pengar direkt.

Att tänka på

Innan man kan installera bergvärme krävs ett tillstånd från miljöförvaltningen. Vanligtvis tar det 4–6 veckor att få sin ansökan godkänd. Det kan också ta ytterligare några veckor för att ge grannar tid att få information och möjlighet att överklaga beslutet. Innan man kan börja borra är det också viktigt att veta var alla ledningar och rör går. Det måste också vara minst 4 meters avstånd till närmaste byggnad och 20 meter till eventuella andra borrhål.

Läs även: Olika sorters värmepumpar

Är bergvärme något för mig?

För att kunna använda sig av bergvärme krävs det att man bor på en solid berggrund. Det passar till exempel inte för tomter väldigt nära kusten eller på lergrund. Då kan jordvärme vara ett alternativ. Det är också en fördel om huset redan har ett vattenburet värmesystem. Saknas det, till exempel i hus med elektrisk uppvärmning, krävs det också att ett nytt värmesystem installeras, vilket innebär mer jobb och ökade kostnader. Hus utan vattenburen värme kan använda sig av en luftvärmepump istället.

De flesta leverantörer rekommenderar att jämföra erbjudanden med varandra för att göra ett så bra och billigt val som möjligt. Det kan också vara smart att välja en certifierad installatör med dokumenterad utbildning istället för att tänka på själva värmepumpsmärket.

Hos oss kan du få offerter på värmepumpar och jämföra erbjudanden från olika certifierade leverantörer. Vi hjälper dig att hitta fram till rätt leverantör gratis och helt utan bindning. Fyll i formuläret för att få offerter.

Få offerter på bergvärme