Värmepumpsberedare – ett sätt att få billigt varmvatten
Att låta en värmepump värma upp varmvattnet är ett effektivt sätt att sänka din energiförbrukning. Det är möjligt även om du inte har ett vattenburet uppvärmningssystem, tack vare varmvattenberedare med värmepump – också kallade värmepumpsberedare.
Att använda varmvatten märks oftast tydligt på elräkningen, i alla fall med en traditionell elvarmvattenberedare. Med en modern varmvattenberedare som tar hjälp av värmepumpstekniken kan du minska kostnaden för varmvatten med upp till 80 procent. Det är därför en investering som du ganska snabbt kan tjäna in (och som du kan få bidrag för).
I den här artikeln reder vi ut om värmepumpsberedare är aktuellt för ditt hus och ger dig några tips inför installationen.
1. För vem passar värmepumpsberedare?
Om du redan har en värmepump kopplat till ett vattenburet system, till exempel vattenburna element eller vattenburen golvvärme, har du antagligen uppvärmning av tappvatten också. Det brukar vara fallet om du har en luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump med ett vattenburet system eller bergvärmepump. I sådana fall drar du redan nytta av värmepumpstekniken för att värma vatten effektivt.
Om ditt varmvatten däremot värms upp av en vanlig elvarmvattenberedare är det aktuellt att byta ut den mot en värmepumpsberedare. Har du en luftvärmepump eller någon uppvärmningsmetod utan värmepump har du antagligen en elvarmvattenberedare.
2. Vad kostar en värmepumpsberedare?
Ett vanligt pris för en värmepumpsberedare är cirka 30 000 kronor. Priset är oftast inom spannet 23 000–35 000 kronor.
Eftersom värmepumpsberedare minskar din energiförbrukning är de giltiga för bidraget för energieffektivisering från Boverket. Det betyder att du kan få bidrag för 50 procent av materialkostnaderna upp till 30 000 kronor, om ditt hus uppfyller villkoren i övrigt. För installationskostnaden kan du använda rotavdraget som ger 30 procent avdrag.
Installationen är generellt tillåten att göra själv, så länge produkten kommer med en stickpropp för vanligt vägguttag. Men VVS-arbeten behöver vara fackmannamässigt utförda för att garantier och din hemförsäkring ska gälla. Anlita därför hjälp om du är osäker. Ett komplett byte från en installatör kostar 3 000–5 000 kronor efter rotavdrag.
Installera luftvärmepump och värmepumpsberedare samtidigt – få bidrag
Om du funderar på att installera en luft-luftvärmepump är det smart att samtidigt installera en värmepumpsberedare. Det gör nämligen att du kan ansöka om bidrag för både värmepumpsberedaren och luftvärmepumpen. Att bara installera en luft-luftvärmepump ger inte rätt till bidrag. För att byta ut en befintlig luftvärmepump är villkoret att den är minst 10 år gammal. Att slå ihop dessa två arbeten brukar också innebära ett bättre totalpris.
Få offerter från flera installatörer
3. Hur mycket kan man spara? Se prisexempel
I en vanlig villa är den genomsnittliga energiförbrukningen för varmvatten cirka 5 000 kWh per år, medan en värmepumpsberedare kan ta ner siffran till 1 000–2 000 kWh per år. För dig som har många familjemedlemmar eller älskar varma bad blir besparingen förstås ännu större.
Är det värt att byta ut sin varmvattenberedare?
Låt säga att du beställer en värmepumpsberedare för 30 000 kronor, får bidrag för 15 000 kronor, samt betalar 4 000 kronor för installation efter rotavdrag. Priset för investeringen blir då 19 000 kronor.
Om du tidigare spenderade cirka 10 000 kronor på varmvatten per år, kan du nu landa på 2 000 per år. Då tar det strax över två år för dig att tjäna in de pengar du la på installationen – och varje år därefter går du plus med mer pengar över till annat än om du hade fortsatt med den gamla varmvattenberedaren.
4. Hur fungerar en värmepumpsberedare?
En värmepumpsberedare är en varmvattenberedare med en egen inbyggd värmepump för att värma upp tappvatten. Värmen som används kan komma från utomhusluften, frånluften i ventilationssystemet eller från den omgivande inomhusluften där beredaren är installerad. En varmvattenberedare med luftvärmepump som tar värme utifrån består då både av en utomhusdel och en inomhusdel.
Enkelt sagt kan värmepumpen fånga värmen i luften och förstärka den med hjälp av högt tryck, för att sedan föra över värmen till vattnet. Läs mer här: Så fungerar en värmepump.
En klassisk varmvattenberedare använder istället en elpatron. Den tekniken innebär att lika mycket el som tillförs kommer ut som värme i ett 1:1-förhållande.
Med en värmepumpsberedare produceras mer värme än vad den kräver el, vilket gör att förhållandet mellan el och värme kan bli 1:3, 1:4 eller hela 1:5. Du kan alltså få fem gånger så mycket värme för samma mängd el med en effektiv värmepumpsberedare.
Värmepumpsberedare har dock också en elpatron som backup för att alltid hålla vattnet i tanken hett, eftersom det ger ett skydd mot legionellabakterier. Elpatronen kan också användas för att snabba på uppvärmningen, till exempel när många vill duscha efter varandra.
5. Så väljer du värmepumpsberedare
När du jämför värmepumpsberedare kan du undersöka följande:
- Storlek (antal liter)
- Energieffektivitet
- Tid för att värma vattnet
- Smarta funktioner
- Material på korrosionsskydd
Hur stor värmepumpsberedare som behövs beror både på hur många ni är i hushållet och vilka vanor ni har. De minsta värmepumpsberedarna är oftast på 100 liter och det kan räcka för två personer. 200 liter är den mest populära storleken på varmvattenberedare i Sverige. 300 liter rekommenderas för hushåll över fem personer eller för hus med badkar.
Fördelen med en mindre vattentank är att vattnet värms snabbare. Det är å andra sidan tråkigt att snåla med volymen och låta någon duscha kallt. Varmvattnet kommer ändå att bli billigare efter installationen.
Förutom storleken på vattentanken är det värt att jämföra produkternas användarfunktioner. Det varierar till exempel på vilket sätt du kan styra över elpatronens stöd för snabbare uppvärmning. Det finns också smarta värmepumpsberedare som schemalägger uppvärmningen till tider med lågt elpris eller till och med lär sig familjens vanor och kan planera uppvärmningen därefter.
En sista detalj är korrosionsskyddet som ska förhindra rost. Om du inte har kommunalt vatten behöver du se till att materialet i värmepumpsberedarens tank passar ditt vatten. När du jämför installatörer, passa på att få råd om just detta.
Få erbjudanden på luftvärmepump och varmvattenberedare
Dags att effektivisera både uppvärmning och varmvatten? Det är som sagt möjligt att ansöka om bidrag för en luftvärmepump som installeras tillsammans med en värmepumpsberedare.
Värmepump.se hjälper dig att samla in offerter från lokala installatörer. Det kostar ingenting och du är inte bunden att tacka ja till något av företagen. Fyll i vårt formulär, så får du kontakt med upp till tre värmepumpsinstallatörer i ditt område. Berätta för dem att du också är intresserad av en värmepumpsberedare och se vilket totalpris de kan erbjuda dig.