Guide: Allt om värmesystem, värmekällor och uppvärmning av hus
Ett hus kan värmas upp på många olika sätt. Den bästa uppvärmningen för ett gammalt hus skiljer sig förstås från det som passar en nybyggd villa. I den här artikeln går vi igenom värmemetoder och deras fördelar och nackdelar.
Vad är ett värmesystem?
Så länge det funnits människor har det funnits metoder för uppvärmning.
I takt med nya värmebehov och nya sorters bränslen har samhället utvecklat en rad olika sätt att generera värme på, från enkla brasor till dagens pumpar och paneler.
Uppvärmningen i en fastighet brukar kallas för värmesystem eller uppvärmningssystem.
Ett värmesystem är det som värmer upp en byggnad och ordnar med tillgång till varmvatten. Värmesystemets uppgift är att alstra värme, fördela värmen i ditt hem och hålla igång en önskad temperatur.
Hur fungerar ett värmesystem?
Ett värmesystem behöver en värmekälla som försörjer systemet. Värmen kan komma från en extern plats, som vid fjärrvärme, eller genereras genom en värmeanläggning i ditt hem.
Värmesystemet har också en distributionsdel som sprider värmen i huset. Moderna värmesystem kan du styra med hjälp av en fjärrkontroll eller termostat.
Olika typer av uppvärmning
Det finns många värmesystem på marknaden idag och minst lika många typer av värmekällor. Här har vi listat vanliga, och ovanliga, sätt att värma upp ett hus på.
Klicka på + Läs mer under ett stycke för att visa metodens fördelar och nackdelar.
1) Direktverkande el
Direktverkande el innebär att el omvandlas till värme och fördelas ut via husets element. Det är en vanlig värmekälla i hus som är byggda på 70- och 80-talet. Metoden ses idag som ineffektiv, eftersom energin du får ut i värme är densamma som energin som matas in.
Nuförtiden är det vanligt att man kombinerar direktverkande el med andra värmekällor. Du som bor i ett eluppvärmt hus kan söka ett särskilt bidrag som hjälper dig att byta till en smartare och mer energisnål uppvärmningsform. Läs vår artikel om hur du söker bidraget.
Fördelar
- Värmen är lätt att reglera.
- Billigt att skaffa jämfört med andra värmekällor.
- Praktisk uppvärmning för hus som inte används så ofta, som fritidshuset eller sommarstugan.
Nackdelar
- Ineffektivt och dyrt som värmekälla. Om du har en hög energiförbrukning kan kostnaderna snabbt dra iväg.
Med en luft-luftvärmepump blir ditt värmesystem betydligt mer energieffektivt.
Sänk dina energikostnader – få erbjudanden på värmepumpar nu.
2) Eldning
Eldning har använts som uppvärmningsmetod i tusentals år och är den mest traditionellt använda värmekällan. När du eldar sprids värmen via luften. Det finns många sätt att elda på, till exempel i kakelugn, vedspis, öppen spis eller braskamin.
I Sverige har många småhus tillgång till eldning, men det är ovanligt att ha eldning som främsta värmekälla. Om du bor i ett tätbebyggt område bör du följa kommunens rekommendationer för att undvika att störa grannar eller släppa ut luftföroreningar.
Fördelar
- Låga omkostnader.
- Lönsamt under kalla vinterdagar.
Nackdelar
- Energieffektiviteten varierar stort mellan olika typer av eldstäder.
- Eldning i tätbebyggda områden kan störa dina grannar.
- Småskalig eldning kan leda till utsläpp som är skadliga för människa och miljö.
3) Fjärrvärme
Fjärrvärme skapas när vatten värms upp genom förbränning. Bränslet kan bestå av till exempel sopor, rester från skogsavverkning eller spillvärme från andra industrier. Förbränningen av restprodukter gör fjärrvärmen till en energieffektiv och miljövänlig uppvärmningsmetod.
Fjärrvärme är en vanlig värmekälla i städer, eftersom det blir mer effektivt om avståndet mellan anläggning och fastighet är kort. Värmen genereras först på ett värmeverk och transporteras sedan ut till olika hushåll. Ordet fjärrvärme betyder egentligen bara att värmen skapats på ett annat ställe än i ditt hus.
Fördelar
- I vissa kommuner är fjärrvärme billigt och energieffektivt.
- Det är en hyfsat miljövänlig värmekälla.
- Fjärrvärme tar liten plats och kräver minimalt med underhåll.
Nackdelar
- Du måste bo i ett fjärrvärmeområde för att kunna nyttja fjärrvärme.
- Du kan inte själv välja leverantör eller påverka omkostnader.
- Fjärrvärme är inte så effektiv i villaområden.
- Vid ett byte från olja, ved eller pellets riskerar du fuktskada och mögel i huset.
Visste du att värmepumpar är ett ekonomiskt alternativ till fjärrvärme och dessutom bättre för miljön? Här på Värmepump.se kan du jämföra installatörer helt gratis. Det enda du behöver göra är att fylla i vårt formulär – då får du upp till 3 offerter att jämföra.
4) Pannor
Pannan är ett vattenburet värmesystem som ofta konstrueras för en specifik värmekälla. Några exempel är el, ved, gas, bio-olja och pellets.
Elpanna
En elpanna drivs av el och genererar värme genom att hetta upp vatten. Elpannan avger lika stor mängd energi i värme som den förbrukar i el och är därför ineffektiv som metod.
De flesta som har en elpanna väljer att komplettera med en luft-vattenvärmepump eller en frånluftsvärmepump för att uppvärmningen ska bli billigare och mer energisnål.
- Fördelar: lätt att underhålla, hyfsat miljövänlig.
- Nackdelar: ineffektiv, höga driftskostnader.
Gaspanna
En gaspanna genererar värme genom att bränna gas. Gaspannan är ganska ovanlig i Sverige, men däremot vanligare i andra europeiska länder. Gasen som bränns är oftast naturgas – ett fossilt bränsle – men även gasol, stadsgas och biogas kan användas.
- Fördelar: effektiv, låga driftskostnader, täcker stora värmebehov.
- Nackdelar: högt koldioxidutsläpp, farligt läckage, många delar att byta ut.
Oljepanna
En oljepanna bränner olja för att generera värme. Den var populär i mitten av 1900-talet, men tappade sin position efter oljekrisen 1973. Oljepannan ses idag som en utdaterad metod, men används av vissa som ett komplement under kalla vintrar.
- Fördelar: lätt att underhålla, täcker stora värmebehov.
- Nackdelar: höga driftskostnader, högt koldioxidutsläpp.
Pelletspanna
I en pelletspanna bränns biobränslet pellets, som består av ihoppressat sågspån, flis och träavfall. Cirka 12 % av husen i Sverige har en panna för pellets.
- Fördelar: effektiv värmekälla, hyfsat miljövänlig.
- Nackdelar: dyr investering, kräver skötsel och översyn, kräver stort förrådsutrymme.
Vedpanna
Vedpannan eldar ved för att generera värme. Cirka 14 % av husen i Sverige har en vedpanna. Nästan alla i den gruppen använder sin vedpanna, men det är möjligt att vissa också har andra värmesystem installerade.
- Fördelar: billig investering, låga driftskostnader, hyfsat miljövänlig.
- Nackdelar: kräver skötsel och översyn, kräver stort förrådsutrymme.
Söker du prisvärd och miljövänlig uppvärmning? Komplettera din värmepanna med en luft-vattenvärmepump och få mer värme för en lägre kostnad.
5) Solfångare
En solfångare kan fånga upp solinstrålning och omvandla energin till värme. Genom ett vattenburet system kan värmen sedan transporteras och användas för att hetta upp tappvatten. Solfångare är ovanliga i Sverige – endast cirka 2 % av husen här har solfångare.
Trots att solfångare är väldigt energieffektiva så täcker de faktiskt bara en liten del av värmebehovet i ett hus. Solfångare används därför ofta för att minska energikostnaden för varmvatten, medan en annan värmekälla står för uppvärmningen.
Fördelar
- Ger mycket värme till låg energiförbrukning.
- Låga driftskostnader och minimalt underhåll.
- Solenergi är en förnybar energikälla, och en vinst för miljön.
Nackdelar
- Solfångare bidrar med mest värme under sommaren då det inte behövs.
- Vid få soltimmar behövs andra värmekällor som komplement.
- Ganska dyr investering som inte omfattas av Skatteverkets “gröna avdrag”.
6) Värmepumpar
En värmepump kan samla in värme från omgivningen och flytta den till huset som ska värmas upp. Värmepumpar drivs av el och genererar betydligt mer energi än de förbrukar, vilket gör att man effektivt kan sänka sina uppvärmningskostnader.
Hoppa direkt till en kategori:
Bergvärmepump |
Frånluftsvärmepump |
Jordvärmepump | Luftvärmepump |
Luft-vattenvärmepump | Markvärmepump | Sjövärmepump
Värmepumparnas popularitet växte under 80-talet, framförallt som komplement till eluppvärmning. Deras miljöpåverkan är mycket liten. Idag har mer än hälften av Sveriges villor, radhus och parhus någon typ av värmepump installerad.
Värmepumpar brukar kategoriseras efter platsen som värmen hämtas från (berggrund, jord, vatten eller luft). Kategorierna skiljer sig åt både i prisnivå och vilka situationer de är bäst lämpade för. Läs mer om olika värmepumpar nedan.
Bergvärmepump
En bergvärmepump hämtar värmeenergi genom ett djupt borrhål i berggrunden. Värmen sprids sedan med hjälp av ett vattenburet värmesystem. I Sverige är bergvärmepumpen det vanligaste sättet att utvinna värme ur marken på.
Bergvärmepumpen sparar mest energi av alla värmepumpar och kan generera hela 3–5 gånger så mycket energi som den förbrukar. Det innebär energisnål uppvärmning som trots höga installationskostnader betalar sig i längden och höjer värdet på ditt hus.
Fördelar
- Lång livslängd (upp till 20 år).
- Kan möta värmebehovet i större hus.
- Effektiv även vid vintertemperaturer.
- Låga driftkostnader och minimalt underhåll.
- Tyst och tar upp liten yta.
Nackdelar
- Dyr investeringskostnad.
- Ditt hus måste stå på solid berggrund.
- Kräver ett vattenburet värmesystem.
Frånluftsvärmepump
Frånluftsvärmepumpen samlar in värmeenergi från gammal inomhusluft innan den ventileras ut. På så sätt återanvänds värmen istället för att gå till spillo.
I Sverige har frånluftsvärmepumpar varit vanliga i nybyggda hus sedan 80-talet. Som värmekälla fyller de bara en del av värmebehovet. Det kan därför vara bra att täcka upp med en elpatron eller luftvärmepump.
Fördelar
- Billigare än andra typer av värmepumpar.
- Behåller samma effekt när det är kallt ute.
- Har en relativt lång livslängd (upp till 15 år).
Nackdelar
- Kräver ett vattenburet värmesystem.
- Kan inte möta större behov av värme.
- Endast lönsamt att installera i hus som redan har mekanisk ventilation.
Jordvärmepump
Jordvärmepumpen utvinner värmen som solens strålar lagrat precis under markytan. Jordvärmen, eller ytjordvärme som det också kallas, leds genom flera nedgrävda slingor och därefter vidare in i husets vattenburna värmesystem.
Markens översta lager innehåller mindre energi än exempelvis berggrunden. Därför behöver jordvärmepumpen utvinna energi från ett väldigt stort område. För dig som äger en stor tomt kan jordvärme bli en stabil och energismart värmekälla.
Fördelar
- Ger jämn temperatur året om.
- Betydligt billigare än bergvärme.
- Lång livslängd (upp till 20 år) och underhållsfritt.
- Kan användas för att kyla huset på sommaren.
- Moderna grävmetoder minskar påverkan på jorden.
Nackdelar
- Kräver ett vattenburet värmesystem.
- Tomtytan behöver vara 200–400 kvadratmeter.
- Jordvärmeslingorna kan förhindra framtida byggprojekt.
- Ej lämplig för kalla klimat med djup tjäle.
Luftvärmepump
Luftvärmepumpen, eller luft-luftvärmepump som den också kallas, samlar in värmeenergi från uteluften och använder den för att värma inomhusluften. Pumpen monteras vanligtvis på väggen, nära innertaket, och fungerar bäst i hus med öppen planlösning.
I Sverige är luftvärmepumpen den vanligaste typen av värmepump. Den är populär att kombinera med direktverkande el, dels för att elen kan stå för varmvatten (vilket en luftvärmepump inte gör) och för att uppvärmningen blir betydligt mer energieffektiv.
Fördelar
- Billig investering och snabb installation.
- Ganska lång livslängd (upp till 15 år).
- Kan användas som AC på sommaren.
- Renar inomhusluften från mögel, allergener och damm.
- Kan ofta täcka hela uppvärmningsbehovet (undantag på vintern).
Nackdelar
- Producerar inte varmvatten.
- Utedelen tar plats och kan låta en del.
- Innedelens filter behöver rengöras regelbundet.
- Ett hus kan behöva flera innedelar för att värmen ska nå överallt.
Luft/vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpen tar värmeenergin som finns i uteluften och gör om den till vattenburen värme. Värmen sprids därefter med golvvärme och/eller element. Utöver uppvärmning bidrar luft-vattenvärmepumpen också med varmvatten i kranen.
Fördelar
- Nästan lika effektiv som bergvärme.
- Ganska lång livslängd (upp till 15 år).
- Låga driftskostnader och lättskött system.
- Jämn och stadig värme, ända ner till 20 minusgrader.
Nackdelar
- Dyr investering.
- Kräver ett vattenburet värmesystem.
- Utedelen tar plats och kan låta en del.
Markvärmepump
En markvärmepump utvinner värmen som finns lagrad i marken. Termen används ofta som en synonym för jordvärmepumpar. Markvärme kan också syfta på jordvärme, bergvärme och sjövärme som en grupp.
Cirka 20 % av husen i Sverige har någon typ av markvärmepump.
Få specialerbjudanden på värmepumpar
Sjövärmepump
Sjövärmepumpen hämtar energi genom slingor som sänkts ner i ett vattendrag. Under ett visst djup har nämligen sjöar och hav ungefär samma temperatur året om och detta kan användas för att värma din bostad.
Sjövärmepumpen kan kombineras med andra typer av värmekällor, exempelvis solceller. Varken borrning eller grävning krävs, men vattendraget som ska användas kan inte vara för grunt på grund av risken för bottenfrysning.
Fördelar
- Lång livslängd (upp till 20 år).
- Kan möta stora behov av värme.
- Lätthanterlig, tyst och minimalt underhåll.
- Billigare än både bergvärme och jordvärme.
- Investering som höjer husets värde.
Nackdelar
- Kräver ett vattenburet värmesystem.
- Dyrt inköp med hög installationskostnad.
- Huset måste ligga på en sjö- eller strandtomt.
Vilken värmekälla ska jag välja?
Valet av värmekälla styrs av vilken bostad du har, uppvärmningen du har tillgång till idag och var i landet du bor. För att ditt värmesystem ska fungera optimalt är det också viktigt att tänka på helheten.
Isolering, ventilation och värmebehov är exempel på faktorer som påverkar hur effektivt ditt värmesystem kan värma upp ditt hem. En certifierad värmepumpsinstallatör kan hjälpa dig i beslutsprocessen.
Välj rätt värmepump till ditt hem
Behöver du hjälp med att välja optimal uppvärmning till huset?
Ett enkelt sätt att komma igång är att fylla i formuläret här på Värmepump.se. Då får du kontakt med upp till tre lokala värmepumpsinstallatörer som hjälper dig vidare. Företagen lämnar sedan varsin offert till dig och du jämför företagen för att hitta rätt erbjudande.
Tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något.