Så får du bidrag för energieffektivisering
Det som många inte vet är att man kan få bidrag för att uppgradera sitt hem med en ny energieffektiv värmepump. Bidraget får dessutom kombineras med rotavdraget. Här förklarar vi vad som gäller för Boverkets bidrag för energieffektivisering i småhus.
Sedan 2023 finns ett bidrag för energieffektivisering för småhus (villor, parhus, radhus eller kedjehus). Bidraget kan du söka för åtgärder antingen på ditt värmesystem eller din klimatskärm, det vill säga husets golv, tak, väggar, fönster och dörrar. Syftet med bidraget är att fler svenska hem ska värmas upp mer effektivt och behålla värmen bättre. I den här artikeln kommer vi dock att fokusera på uppvärmningen.
1. Vilka värmepumpar kan jag få bidrag för?
Först är det viktigt att veta att bidraget bara gäller hus som idag värms upp med el eller gas. Eluppvärmning kan vara direktverkande el (till exempel elektriska element eller elektrisk golvvärme) eller ett vattenburet system där vattnet i golvvärme eller radiatorer värms upp av el.
Om det stämmer för ditt hus, då kan du söka bidrag för dessa värmepumpar:
- Bergvärmepump
- Sjövärmepump
- Jordvärmepump
- Frånluftsvärmepump
- Luft-vattenvärmepump
- Luftvärmepump i kombination med andra åtgärder
Förtydligande om bidrag för luftvärmepumpar: Att bara installera en luftvärmepump anses inte som en tillräckligt energieffektiviserande åtgärd, men det är godkänt om du även installerar en varmvattenberedare med inbyggd värmepump, alternativt en anordning för uppvärmning med biobränsle som automatiskt tillför bränsle. Om du redan har en luftvärmepump måste den vara minst 10 år gammal för att du ska få bidrag för en ny.
Här kan du läsa Boverkets exakta beskrivningar av vilka åtgärder som är giltiga.
2. Hur stort är bidraget för energieffektivisering?
Bidraget för energieffektivisering täcker 50 procent av materialkostnaderna för värmepumpsinstallationen, upp till högst 30 000 kronor. Du kan även få upp till 30 000 kronor för förbättringar av ditt klimatskal. Bidraget för energieffektivisering gäller per hus, inte per person.
Bidraget gäller alltså materialkostnaderna, inte övriga kostnader för installationen – däremot får du 30 procent avdrag på arbetskostnaden med rotavdraget. Värmepumpsinstallatören ansöker om rotavdrag åt dig, medan du själv måste ansöka om bidraget för energieffektivisering.
Läs också: 7 tips till när du ska köpa värmepump
3. Regler för att få bidraget
För att få bidrag för värmesystemsåtgärder gäller följande regler:
- Åtgärden ska vara giltig.
- Ditt hus är el- eller gasuppvärmt innan åtgärden.
- Utrymmet som ska värmas upp ska sedan tidigare ha haft en värmekälla.
- Materialkostnaderna för installationen är minst 20 000 kronor.
- Produkterna måste vara energieffektiva. Exakt vilken energiklass som krävs beror på produktgrupp och det kan värmepumpsinstallatörerna berätta mer om.
- Om du redan själv har beställt materialet ska du ha gjort det tidigast den 8 november 2022. Du kan alltså få bidraget retroaktivt.
- Installatören ska vara godkänd för F-skatt. Alla företag som Värmepump.se samarbetar med är godkända för F-skatt.
- Du står som ägare på huset och bor stadigvarande i huset. Det går alltså inte att få bidrag för en värmepump till ditt fritidshus.
Tänk också på att du bara får använda bidraget en gång för värmesystemsåtgärder (och en gång för klimatskärmsåtgärder). Det går alltså att få bidrag för till exempel tilläggsisolering och sedan för en ny värmepump, men inte för en ytterligare värmepump vid senare tillfälle.
Läs också: Så hittar du bäst pris på din värmepump
4. Så ansöker du om bidraget
Bidraget för energieffektivisering söker du hos Boverket i deras e-tjänst. Din värmepumpsleverantör hjälper dig exempelvis med den tekniska beskrivning som behövs. Däremot är det din lokala länsstyrelse som du kontaktar om du har frågor om bidraget.
Om du har generella frågor om energieffektivisering kan du ta hjälp av din kommuns energi- och klimatrådgivning. Hos Energimyndigheten kan du se om din kommun har en sådan rådgivare. Ta också hjälp av värmepumpsinstallatören om du har mer specifika frågor om olika modeller av värmepumpar och installationen.
5. Börja med att jämföra installatörer
Vill du också energieffektivisera ditt hem med en modern värmepump? Ett enkelt sätt att komma igång är att fylla i formuläret här på Värmepump.se. Då får du kontakt med upp till tre lokala värmepumpsinstallatörer som hjälper dig vidare. Företagen lämnar sedan varsin offert till dig och du jämför företagen för att hitta rätt erbjudande.
Tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något.