10 skäl till att skaffa en värmepump
För de allra flesta är uppvärmning den största kostnaden på elräkningen. Med en värmepump kan den kostnaden minskas rejält. Men det är inte bara för ekonomins skull en värmepump är bra. Vi listar de 10 bästa skälen till varför du bör skaffa dig en värmepump.
1) Du sparar pengar
Det kan vara relativt kostsamt att köpa en värmepump, men det är en investering som är värd priset. Du kan nämligen spara tusentals kronor i uppvärmningskostnader. Värmepumpar är så pass energieffektiva. För varje krona du spenderar på att köpa värmepumpen får du två till tre kronor tillbaka. Efter några år har du tjänat in kostnaden på pumpen.
En bergvärmepump, jordvärmepump eller sjövärmepump kan ge dig en energibesparing på 65–75 %. En luft-vattenvärmepump kan ge 50–70 %, medan en luftvärmepump kan ge 30–60 %. En frånluftsvärmepump kan ge mellan 40 och 60 % energibesparing.
Visste du att du även kan få ROT-avdrag på installationen av din värmepump? Du har då rätt att dra av 30 % av totalkostnaden (eller 35 % för berg-, jord- eller sjövärme).
2) Det är miljövänligt
Just det faktum att värmepumpar är energieffektiva innebär att du som värmepumpsägare är snäll mot miljön. Den el du vanligtvis använder till uppvärmning ersätter du med gratis och förnyelsebar energi. Att installera en värmepump i ett normalstort hus kan minska koldioxidutsläpp motsvarande utsläpp från två bilar om året. Då gör du klimatet en stor tjänst.
3) Det är enkelt
Värmepumpar kräver knappt något underhåll. Om din pump har blivit installerad på rätt sätt av en certifierad installatör räcker det med att du kollar till värmepumpen någon gång då och då. Då slipper du lägga tid och pengar på att hålla värmepumpen i gott skick.
Läs också: Service, underhåll och rengöring av värmepumpar
För att din värmepump ska fortsätta vara så effektiv som möjligt så länge som möjligt kan du rensa pumpens filter från damm. Hur ofta du behöver göra det beror på var pumpen är placerad och om den är i golv- eller väggmodell.
4) Kan användas året om
Att kalla det för värmepump är nästan som att ljuga lite grann. De värmer nämligen inte bara. En luftvärmepump kan också användas som luftkonditionering för att svalka hemmet på sommaren. När värmepumpen används för att kyla använder den ännu mindre energi än när den ska värma. Därför sparar du en hel del energi jämfört med om du skulle ha en bordsfläkt igång under sommaren.
5) Bättre inomhusklimat
De flesta värmepumpar har filtersystem som renar luften från damm, smuts, pollen, bakterier och andra partiklar. Det bidrar till ett bättre inomhusklimat och underlättar för astmatiker och allergiker. Värmepumpar kan också hjälpa till med att hålla en lagom nivå av luftfuktighet i hemmet.
6) Det är smidigt
Många modernare värmepumpar kan idag fjärrstyras via din smartphone. Du kan alltså bland annat reglera temperaturen direkt från soffan eller när du inte är hemma. Smidigt och bekvämt.
Med en multisplit kan du välja att ha upp till åtta innedelar till din värmepump. Det är en bra lösning om du har en större bostad med flera våningar och avskilda husdelar. Läs mer om värmepumpar med flera innedelar här.
7) Många alternativ
Oavsett om du bor i villa vid sjön med vattenburet värmesystem eller i lägenhet i innerstan med direktverkande el finns det flera olika sorters värmepumpar som passar olika hus och värmesystem. Läs mer om olika typer av värmepumpar här.
8) Lång livslängd
Värmepumpar håller i regel länge, och ännu längre om de tas hand om väl. Exakt hur länge en värmepump håller beror på hur hårt den får jobba och hur länge dess komponenter håller, men vanligtvis håller värmepumpar i åtminstone 15–20 år. Även om din värmepump skulle sluta fungera som vanligt efter 10 år kan det vara värt att köpa en ny värmepump, eftersom tekniken för värmepumpar ständigt utvecklas och förbättras.
9) Tystgående
De flesta värmepumpar som tillverkas idag är tysta och avger inte särskilt mycket ljud eller buller. Om du störs enkelt av oljud kan det vara värt att betala lite mer för en dyrare värmepump. De är oftast tystare än billigare modeller. För att undvika så mycket oljud som möjligt bör du också tänka på var du placerar värmepumpen.
10) Kan öka värdet på din bostad
En värmepump gör din bostad mer attraktiv och kan öka dess värde inför en försäljning. Och värmepumpar är eftertraktade. Kanske kan värmepumpen vara den detalj som får någon att falla för din bostad vid eventuell försäljning?
Du kan med fördel låna pengar från banken för att finansiera ditt köp av värmepump. Banken nekar sällan lån till värmepumpar just eftersom de ökar bostadens värde. Ett sådant lån brukar kallas för energilån, och är tänkt att användas till investeringar som minskar elkostnader.
Bonustips: Du kan få ett bra pris
Värmepumpar är alltmer populära och det finns flera lokala installatörer nära dig. Genom att jämföra offerter från flera värmepumpsleverantörer- och installatörer kan du få bättre priser.
Fyll i formuläret för att få erbjudanden på värmepumpar. Det är gratis och tar inte längre tid än en minut. Sedan får du offerter från upp till tre lokala leverantörer. Välj det erbjudande som passar dig bäst. Klart!